Якщо правильно «підгодовувати» мозок, він творитиме дива незалежно від віку. Для цього в першу чергу варто видалити з раціону продукти, які притупляють його діяльність. Серед них – кілька видів м’яса.
Дослідження показали, що існує немало видів продуктів, які здатні потурбуватися про здоров’я мозку. Однак ці види м’яса, про які пише розповідає дієтологиня Тріста Бест, не входять до цього переліку.
Смажене м'ясо. Стейк чи ковбаски, приготовані на грилі, – це оргазм для шлунку. Однак м’ясо, запечене при дуже високій температурі (і не тільки на грилі – на сковороді теж), може призвести до появи кінцевих продуктів глікації і гетероциклічних амінів. За словами Трісти Бест, ці сполуки можуть пошкодити клітини мозку та сприяти запаленню.
Червоне м’ясо. Дієтологиня радить двічі подумати, перш ніж накладати собі в тарілку свинину, яловичину чи баранину. «Червоне м’ясо містить багато насичених жирів. Вони можуть підвищити ризик серцевих захворювань і зменшити приплив крові до мозку, знижуючи тим самим когнітивні функції», – пояснює вона. У значних кількостях червоне м’ясо може викликати запалення мозку. Біле такого ефекту не має.
Оброблене м'ясо. Сосиски, копчені та в’ялені ковбаси, бекон, шинка – для багатьох це улюблені варіанти м’яса. Але здоров’я мозку вони не додають. Оброблене м’ясо має високий вміст солі, насичених жирів і нітратів та нітритів. За словами Трісти Бест, ці компоненти можуть призвести до запалення та окисного стресу, які пов’язані з ризиком нейродегенеративних захворювань і зниженням когнітивних функцій.
Тож варто розглянути альтернативні види м’ясі і способи його приготування.
Вас це може зацікавити: 4 продукти, які шкодять здоров’ю мозку
Що з’їсти для покращення пам’яті: 7 продуктів, які стимулюють роботу мозку