Дієтологи рекомендують вживати насіння дуже обережно – через його високу калорійність. Однак деякі види дуже позитивно впливають на фігуру, тому можуть стати вашими союзниками у процесі схуднення.
Насіння льону
У цього насіння є корисна властивість: при замочуванні в рідині збільшується в об'ємі в кілька разів. Це сприяє тривалому насиченню і допомагає контролювати голод.
Насіння льону – джерело омега-3 жирних кислот і естрогенів, котрі відповідають за розподіл жирової тканини. Воно полегшує дефекацію, покращує перистальтику кишечника, запобігає закрепам та метеоризму.
Ціле та мелене насіння льону можна їсти з йогуртом, кефіром, смузі та вівсянкою. Достатньо 2 столових ложок на день.
Насіння чіа
Дослідження показали, що насіння чіа покращує процес травлення, виводить з кишечника продукти обміну речовин, усуває закрепи і блокує напади голоду.
Зрештою, воно допомагає схуднути.
Денна норма – 2-3 столові ложки на день. Можна додавати в пудинги, смузі, мюслі, тістечка та десерти. Або ж просто залити водою або йогуртом.
Гарбузове насіння
Джерело фітостеролів і кислот. Зокрема – лінолевої, яка перешкоджає накопиченню та зберіганню жиру, стимулюючи м'язові клітини спалювати жир. Завдяки високому вмісту клітковини прискорює метаболізм і регулює апетит. У підсумку дозволяє позбутися зайвих кілограмів.
Ідеально підходить як корисний перекус або доповнення до салатів, супів, рагу, печива та десертів.
Добова норма – 100 г. Але за один раз дієтологи радять вживати не більше 20 насінин – особливо людям із зайвою вагою.
Насіння соняшнику
Завдяки високому вмісту клітковини усуває непотрібні продукти метаболізму та сприяє зменшенню кількості жиру, який засвоюється організмом. Покращує роботу кишечника, запобігає раптовим відчуттям голоду і допомагає зберегти струнку фігуру.
Можна додавати до салатів та випічки або їсти просто так. Але, враховуючи високу калорійність, бажано не більше 50 г на день.
Вас це може зацікавити: Соняшникове насіння: чим корисне і кому від нього краще відмовитися