Червоний, білий, фіолетовий – про які небезпечні хвороби може розповісти колір язика

У китайській медицині діагноз можуть поставити просто оглянувши пацієнта. Один з індикаторів стану здоровя – язик: його колір і структура.

Якщо сімейний лікар просить пацієнта відкрити рота, його в першу цікавить стан горла. На язик зазвичай він не звертає увагу. Однак той може бути чи не основним показником здоров’я.

«Язик – це як дзеркало, яке відображає не тільки здоров’я ротової порожнини, але й здоров’я загалом. Його колір, текстура, рівень вологості, наявність нальоту можуть розкрити безліч інформації про внутрішню роботу організму, служить діагностичним інструментом для різних станів здоров’я», – пояснює китайський лікар Цзямін Джу.

Як повинен виглядати язик здорової людини? Він рожевий і з трохи шорсткою поверхнею.

А ось такий язик повинен вас насторожити і проконсультуватися з лікарем.

Зубчастий край. Буквально – це сліди від зубів на краю язика. Як правило, це явище відбувається на тлі сонливості, втоми, болю у м’язах після тренувань і нерегулярної менструації. Причина – перевтома та погане травлення.

Блідий язик. Свідчить про дефіцит заліза в організмі, погану гігієну ротової порожнини або відвищену температуру. Зазвичай людина скаржиться на хронічну втому, тривалі менструації з блідою кровотечею, запаморочення і тупі головні болі.

Яскраво-червоний язик. Найчастіше вказує на дефіцит вітаміну В12 або алергічну реакцію (на продукти чи ліки). Або на хворобу Кавасакі.

Червоний і блискучий язик. Може вказувати на атрофію слизової оболонки травного тракту або цироз печінки.

Малиновий язик. Може натякати на порушення у роботі серцево-судинної системи, скарлатину та хворобу Кавасакі.

Синій язик. Скоріш за все, це симптом нестачі кисню у крові, а причина – захворювання крові, нирок, легень, судин, нирок.

Фіолетовий язик. Сигналізує про захворювання крові та системи дихання.

Жовтий наліт. Світло-жовтий відтінок, як правило, з’являється у тих, хто п’є багато кави і погано доглядає за ротовою порожниною. Але є й серйозні причини:  розлади кишково-шлункового тракту, цукровий діабет II типу. Якщо пожовтіли шкіра і білки очей, це може бути ознакою ураження печінки, жовчного міхура чи підшлункової залози (жовтяниця).

Білий наліт з червоними плямами та тріщинами. Це глосит – запалення язика. При цьому язик може трохи боліти, чутливо реагувати на кислу та гостру їжу.  Якщо за 10 днів симптоми не пройдуть, варто звернутися до стоматолога.

Кремово-білі плями на блідо-рожевому язиці. Можуть свідчити про грибкову інфекцію (наприклад, молочниця ротової порожнини). Це нестрашно, але лікувати потрібно, щоб не розповсюдилася далі в ротовій порожнині.

Вас це може зацікавити: 6 простих способів угамувати біль, якщо ви обпекли язика

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист