Яйця – корисний і в той же час досить підступний продукт, який може підтримати організм людини і нашкодити йому. Щоб отримати від нього максимум користі, важливо навчитися вибирати правильній яйця.
Яйця – це білок, фосфор, селен, холін, заліз, вітаміни А та групи В, рибофлавін, пантотенова та фолієва кислота, усі дев’ять незамінних амінокислот. Усі ці компоненти підтримують стабільний рівень енергії в організмі, сприяють відновленню сил, підтримують здоров’я клітин і мозку та нормальний обмін речовин.
Репутацію яйцям псує холестерин, який міститься у жовтку. Однак експерти радять не викреслити продукт із раціону, а вживати в помірних кількостях і слідкувати за його якістю.
Асортимент яєць у супермаркеті збиває з пантелику: багато виробників, різний розмір, колір і, звичайно ж, ціна. Останнє частіше за все стає вирішальним критерієм вибору. Однак тим, хто дорожить своїм здоров’ям, експерти радять добре подумати. Адже ціна залежить від того, харчуються кури і в яких умовах їх вирощують. А від цього залежить і їхня поживність.
Найдорожчі. Зазвичай це яйця від курей, які гуляють на пасовищах. Вони скрізь вільно бродять, у них дуже багатий раціон: комахи, трава, зерно. Їхні яйця мають більш високий рівень омега-3 жирних кислот і вітамінів А і Е. Вони допомагають зменшити запалення в тілі, підтримують імунітет.
Трохи дешевші. Це яйця від курей, вирощених на органічних кормах (без синтетичних пестицидів і генетично модифікованих організмів), з доступом на вулицю. Окрім того, що продукт поживний, він не містить антибіотиків, оскільки птицю ними не годують.
Ще дешевші. Кури на вільному вигулі: мають доступ на вулицю, але не обов’язково на пасовища. У них збалансований раціон, який залежить від виробника. Зазвичай такі яйця менш корисні, ніж від курей з пасовища.
Найдешевші. У курей є свобода пересування – вони не сидять у клітках, але на вулицю їх не випускають. Вони мають переважно зерновий раціон або збагачений травами та комахами. Їх можуть підгодовувати антибіотиками і вони можуть не мати підвищеного рівня омега-3 жирних кислот і вітамінів А та Е.
Тож які яйця обрати? На думку експертів, від курей, вирощених на пасовищі (це найздоровіший варіант завдяки вищому вмісту поживних речовин), і тих, які отримують органічні корми. Колір – білі чи коричневі – ніякого значення не має.
До речі, окрім ціни про умови вирощування птиці можуть свідчити згадування на пакуванні.
Вас це може зацікавити: Кому не можна їсти яйця: шкоди більше, ніж користі