Вчені вважають, що молоко корисне не тільки для зубів і кісток. Якщо вживати його щодня, шанси уникнути раку кишечника значно зростають.
Рак кишечника входить у п’ятірку найпоширеніших видів раку у віці до 50 років. Тому є сенс використати всі доступні способи профілактики цього захворювання. Особливо такі прості, які вимагають просто випити склянку молока.
Чому саме молоко? Склянка – це приблизно 300 мг кальцію, кажуть науковці. І він може бути пов’язаний зі зниженням ризику раку кишечника майже на 20%.
Такий висновок вчені пробили, проаналізувавши дані про харчування понад 542 тис. жінок, щоб дослідити зв’язок між 97 продуктами, поживними речовинами та ймовірністю розвитку раку, повідомляє Daily Mail.
Результати показали, що їжа та напої, багаті кальцієм, такі як молоко та йогурт, пов’язані з меншим ризиком діагнозу впродовж 16 років.
Було виявлено, що кальцій має подібний ефект не залежно від того, взятий він з молочних продуктів чи ні. Однак сир та морозиво не мали такого позитивного впливу на захворювання, як молоко.
Вчені припускають, що захисна роль кальцію може мати відношення до його здатності зв’язуватися з жовчними кислотами та вільними жирними кислотами в товстій кишці. І таким чином знижувати їх потенційно канцерогенну дію. Однак стовідсоткової впевненості в тому, що цей механізм працює саме так, у них поки що немає.
Науковці зазначають, що залишається ще багато моментів, яким потрібне підтвердження або пояснення, тому чекають на подальші дослідження. Наприклад, не зрозуміло, чи матимуть захисну дію добавки кальцію.
В одному вони впевнені: склянка молока щодня в будь-якому випадку буде корисною. Якщо тільки у вас немає протипоказань до цього продукту.
Вас це може зацікавити: П’ять симптомів раку кишечника, які не можна ігнорувати