Стало відомо, чому після 15.00 не можна пити чай

Для декого чай на ніч – це такий самий важливий ритуал, як і кава зранку. Але якщо ви хочете нормально виспатися, доведеться переглянути свої звички.

Вважається, що чай, випитий на ніч, діє практично як заспокійливе. Дійсно, він містить амінокислоту L-теанін, яка сприяє розслабленню.

Але не варто забувати про те, що кофеїн у ньому також є! І його немало. Для порівняння: у середній чашці кави може бути до 160 мг кофеїну, у чорному чаї – близько 80 мг, у зеленому – майже 45 мг.

Між тим, дослідження показують, що вживання напоїв з кофеїном за шість годин до сну може призвести до його порушення.

«Навіть припинення споживання чаю за кілька годин до сну недостатньо, щоб пом’якшити вплив кофеїну, який не дозволить міцно спати. Тому після 15.00 чай краще не пити», – резюмує сомнолог  Мартін Сілі.

Сказати просто. А що робити, коли чаю хочеться о 16.00 чи о 19.00? Причому просто смертельно хочеться. Пити квіткові чаї!

Ось декілька дуже корисних і смачних варіантів.

Ромашковий чай. Має заспокійливу і розслаблюючу дію, зменшує стрес. Флавоноїд апігенін створює легкий седативний ефект, зв’язуючись із рецепторами в мозку, і сприяє зниженню тривожності. Бонусом можна отримати протизапальний ефект.

Лавандовий чай. Дослідження показали, що лаванда може зменшити симптоми тривоги та депресії, пов’язані з безсонням. Як наслідок – чай має заспокійливу дію на нервову систему.

Чай з валеріани. Вчені виявили, що валеріана підвищує рівень гамма-аміномасляної кислоти – хімічної речовини в мозку, яка регулює діяльність нервових клітин та сприяє відчуттю спокою. Але відразу попередимо, що цей напій на любителя – він має специфічний запах і подобається далеко не всім. Саме тому його практично ніхто не п’є в чистому вигляді – просто додають до інших чаїв (з ромашковим буде просто відмінно!)

Вас це може зацікавити: Секрети заварювання ідеального чаю: ви точно цього не знали

Як «корисні» трав’яні чаї можуть зашкодити вашим зубам

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист