Українці закликають визнати російські кібератаки воєнними злочинами

Міжнародна спільнота має визнати російські кібератаки воєнними злочинами, адже інколи ті можуть наносити не меншої шкоди, ніж, наприклад, ракетні атаки. Також міжнародні інституції мають розширити юридичне визначення воєнної агресії і включити в нього використання кіберзброї. Такі пропозиції висунула Рада економічної безпеки України, яка, спільно з Держспецзв’язку України та за сприяння компанії Truman і Управління стратегічними комунікаціями, проаналізувала російську агресію починаючи з лютого 2022 року. Результати дослідження «Кібератаки, артилерія, пропаганда. Загальний аналіз вимірів російської військової агресії» були опубліковані в американському виданні Politico.

Аналітики виявили деякі закономірності в російських атаках. Так, наприклад, виявилося, що російські конвенційні атаки – тобто такі, де застосовується традиційна зброя – та кібератаки можуть співпадати географічно або галузево. Наприклад, 22-23 червня Росія майже одночасно атакувала сервер електронної пошти Миколаївської ОДА і випустила сім ракет по Миколаєву. А 1 березня російські хакери спробували викрасти дані українських телекомпаній – в цей же день російські військові нанесли ракетний удар по київській телевежі.

Фахівці визначили, що росіяни можуть наносити кібератаки перед військовими атаками чи одночасно з ними, а також у відповідь на українські дії чи міжнародні обіцянки допомогти Україні. Наприклад, 15 лютого російські хакери розпочали найпотужнішу в історії України DDoS-атаку на українські державні та банківські ресурси – аби послабити Україну перед повномасштабним вторгнення Росії.

Враховуючи це, аналітики сформулювали рекомендації, як світовій спільноті боротися з атаками Росії проти України – зокрема, у кіберпросторі. Перш за все, варто систематизувати український досвід, аби використовувати його для протидії не лише Росії, а й іншим авторитарним режимам. Його також можна використовувати для того, щоб спрогнозувати подальші дії держави-агресора – наприклад, хакерські атаки.

Міжнародна спільнота має розширити юридичне визначення агресії та включити туди використання кіберзброї. Адже інколи такі атаки можуть приносити не менше шкоди, ніж ракетні обстріли. Саме тому важливо прирівняти кібератаки до воєнних злочинів, підкреслює РЕБ.

Україна та інші країни мають посилити санкції проти Росії, аби ізолювати її економічно. Адже допоки РФ має доступ до західних технологій, вона може виробляти та ремонтувати озброєння.

«Неконвенційна агресія (перш за все – кібератаки Росії) не має географічних обмежень. Це означає, що західні компанії, які продовжують постачати РФ новітні технології, не лише сприяють продовженню агресії проти України. Вони підривають безпеку власних держав, адже ніхто не знає, проти кого буде здійснена російська атака завтра,» – підкреслюють аналітики у документі.

Рада економічної безпеки України (РЕБ) – це інституція, створена з метою напрацювання експертизи з виявлення та протидії внутрішнім та зовнішнім загрозам економічній безпеці України.

 

 

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист