Вчені назвали три причини, які викликають апетит вночі – це може бути небезпечно для здоров’я

Траплялося, коли голод буквально підіймав вас з ліжка і вів на кухню перекусити, бо неможливо було заснути? Після такого кожен сварить себе за те, що не втримався. Але справа не завжди в гарному апетиті. Можливо, йдеться про серйозні проблеми зі здоровям.

Сон і їжа – явища несумісні, переконують вчені. Коли ми лягаємо спати, виділяється  лептин – гормон, який пригнічує апетит. Щойно просинаємося – моментально запускається вироблення греліну – гормону, який провокує голод.

Тоді чому інколи так нестерпно хочеться їсти, що неможливо заснути? Для цього є кілька причин. І їх не можна ігнорувати, якщо ситуація повторюється часто.

Стрес

Заїдати його – нормальна практика для багатьох людей. Саме стрес, на думку Келлі Еллісон, професора психології з Університету Пенсільванії, може не давати спати. Якщо людина навіть у ліжку продовжує прокручувати в голові неприємні події, які вибили її з колії, їжа може стати заспокійливим і свого роду снодійним. Якщо це разова ситуація – нічого страшного. Коли входить у звичку, стає проблемою.

Перебір з дієтою

Заради схуднення люди часто обмежують себе в їжі настільки, що не отримують необхідного мінімуму калорій. Через різке скорочення раціону організм не може насититися вдень, а увечері йому не вистачає ресурсу, щоб розслабитися і налаштуватися на сон, вважає нейробіолог Ніколь Авена. Вирішити цю проблему нескладно: слід підкорегувати свій раціон, і тоді перекусити на ніч не хотітиметься.

Проблеми з психікою

Перш за все, це депресивний стан та розлад харчової поведінки. Якщо вдень людина себе тримає в руках і відмовляє в їжі, у  напівсонному стані не може контролювати почуття голоду. Розгорається такий апетит, який неможливо втримувати.

Щоб перебороти звичку перекушувати на ніч, фахівці радять спробувати відволіктися від думок про їжу. Для цього ідеально підходить музика для релаксації.

Також важливо розібратися, яка саме причина такого пізнього апетиту. Виходячи з цього, налагодити свій спосіб життя. А якщо самотужки це не вдається зробити, звернутися до фахівця. 

Вас це може зацікавити: 10 несподіваних причин, чому постійно хочеться їсти

6 симптомів розладу харчової поведінки, які повинні вас насторожити

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист