Вчений розробив методику, яка допомагає переписувати сни і позбутися нічних кошмарів

Ця нескладна практика особливо корисна для людей з посттравматичним стресовим розладом.

Майже 85% людей переживають кошмар принаймні раз на рік. 4% просинаються в холодному поту щотижня чи навіть кілька разів на тиждень. Хтось після цього живе у звичайному ритмі. А в когось нічне жахіття  постійно прокручується в голові. Це впливає на настрій, працездатність і загалом – на якість життя.

Відомий сомнолог Мет Вокер з Каліфорнійського університету в Берклі знайшов спосіб, як позбутися кошмарів або хоча б зробити їх менш страшними. Для цього скористався методикою, розробленою в 1978 році, і вдосконалив її.

Методика передбачає, що людина обговорює з психотерапевтом своє нічне жахіття у найдрібніших деталях. Разом вони шукають його причину. А потім вигадують інший фінал сну, не такий страшний і драматичний.

Щоб закріпити в уяві саме цей варіант розвитку подій, доктор Вокер рекомендує по 20 хвилин на день протягом тижня візуалізувати його. Мозок сприйме цю оновлену версію за допомогою процесу, відомого як консолідація пам’яті – перетворення короткочасної пам’яті на довготривалу під час короткого сну.

«Якщо у вас є альтернативна кінцівка історії і ви намагаєтеся її уявити щоразу, коли  у пам’яті спливає кошмар, це виглядає так, ніби ви зайшли у документ Word і відредагували його. Раз за разом повертаючись, щоб ще трохи відредагувати  та оновити документ, поступово стираєте страшний спогад, зафіксований мозком. І  частота повторення кошмару пропорційно зменшується», - пояснює сомнолог.

Для того, щоб переписати сценарій кошмару, комусь достатньо одного сеансу з психотерапевтом. У декого на це може піти кілька тижнів.

Одне з досліджень показало, що після відпрацювання нової версії жахливого сну 64% людей мали значно менше нічних кошмарів, а у 63% сни стали не такими тривожними.

Під час іншого експерименту частота кошмарів зменшилася на 92%. Цьому сприяла музика: коли на сеансі психотерапії люди описували нові сценарії своїх снів, звучало фортепіано. Коли вони потім лягали спати, через навушники звучала та сама мелодія.

Вас це може зацікавити: Експерти вирахували, в якій позі під час сну найчастіше сняться жахіття

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист