Як відрізнити натуральний мед від підробки - прості і дієві способи

Зовсім скоро у продажу зявиться свіжий ароматний мед. Усім, у кого на нього немає алергії, лікарі радять вживати щодня хоча б по ложці. Але отримати максимальну користь можна тільки в одному випадку – якщо продукт органічний. Підказуємо, як перевірити його прямо в магазині чи на ринку.

За смаком та кольором підроблений мед схожий на справжній, однак відрізняється складом та корисними властивостями. Він може містити незначну кількість натурального продукту. Але в основному це сироп з цукрової тростини, рису або агави.

Існує безліч способів відрізнити фальсифікат від органічного меду. Можна спробувати підпалити мед у ложці – підробка почне кипіти, а натуральний продукт – плавитиметься й шипітиме.  Або ж розвести 1 столову ложку в склянці води і капнути краплю йоду – фальсифікат посиніє і з’явиться осад.

Але всі ці маніпуляції можна проводити вдома, коли вже гроші (немалі) за мед заплачені. На щастя, є способи перевірити продукт на натуральність буквально не відходячи від каси.

За вагою. Літрова банка якісного меду важить близько 1,5 кілограма. Підробка, розбавлена водою, набагато легша: кілограм меду вміщується в ємність 0,8 літра.

За запахом. Справжній має специфічний запах пилку, трави та квітів – гречки, акації, липи, соняшника. Якщо запах відсутній або з кислинкою – проходьте повз.

За смаком. В супермаркеті цей метод неактуальний, а на ринку мед завжди дають пробувати. Якщо відчуваєте першіння у горлі або трохи щипає за язика, вам пощастило натрапити на якісний продукт.

За консистенцією. Буквально крапельку меду нанесіть на шкіру і починайте втирати. З натуральним медом це вдасться без проблем. А з фальсифікату можна буде скачати кульку – як з пластиліну.

За виглядом. Натуральний мед густий – при переливанні в ємність утворює гірку, яка повільно розтікається.

За ложкою тягнеться ниткою, а підробка капає.

Не залишає осаду на дні банки.

Може трохи розшаровуватися – ледь помітно, і то з часом, коли починає засахарюватися. Підробка розшаровується сильно – як, скажімо, кисле молоко.

Виявити підробку – це не просто не дати себе надурити. В першу чергу це турбота про здоров’я – своє і своєї родини. Адже фальсифікований мед дуже шкідливий для організму – містить високу кількість цукру, має високий глікемічний індекс і загрожує ожирінням.

Вас це може зацікавити: В улюбленому всіма продукті вчені виявили снодійний ефект: таблетки більше не потрібні!

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист