У хвостиках полуниці міститься більше поживних речовин, ніж у самій ягоді.
Перш, ніж поласувати ароматною соковитою полуницею, її ретельно миють і чистять. Миття – обов’язкова процедура, яка видаляє з ягоди мікроби та пестициди. А от відривати хвостики (чашолистики) не варто, каже дієтологиня Челсі Едвардс.
Чому варто їсти чашолистики
Насправді, у полуниці їстівні усі частини – сама ягода, плодоніжка, листя і навіть стебло. І всі вони надзвичайно корисні.
Найбільший їхній плюс – містять значно більше поліфенолів, ніж сам плід. Ці антиоксиданти допомагають знизити ризик раку, серцево-судинних захворювань та діабету. Дослідження показали, що вони мають антибактеріальну, протигрибкову і протизапальну дію – захищають від оксидативного стресу, здатні полегшити біль у шлункову та суглобах.
Крім того, зелені частини полуниці багаті на вітаміни (А, С, К) і мінерали (калій та магній).
Все це вкрай важливо для нашого організму.
Як їсти зелену частину полуниці
На смак листочки й хвостики полуниці схожі на листову зелень, тільки вони жорсткіші, не такі соковиті і трохи терпкуваті.
Цієї терпкості їм додають таніні – сполуки, що захищають рослину від комах та травоїдних хижаків. Вони мають здатність зв'язуватися з білками, що ускладнює їх перетравлення і може спричинити проблеми з травним процесом. З цієї причини дієтологи радять не зловживати листям на хвостиками полуниці. Але їсти в міру – будь ласка.
Якщо ви плануєте спробувати ці частини рослини, Челсі Едвардс рекомендує ретельно перебрати їх і викинути коричневе листя. Все інше – добре промити перед вживанням і використати для приготування смузі або додати до салату (краще смакує з оливковою олією та лимонним соком).
Вас це може зацікавити: Яку полуницю не можна вживати і чому вона небезпечна для здоров’я
Алергія на полуницю: хто найбільш схильний і коли вона становить загрозу життю