Не пара: чому ми обираємо партнерів, які нам не підходять

Кожна людина хоче вибудувати з партнером ідеальні стосунки, які тримаються на коханні, турботі і взаємній повазі. Чому ж дехто обирає в супутники життя того, хто йому зовсім не підходить? Як можна було так помилитися? У психологів є відповідь на це запитання.

Причин у такої помилки немало, і всі вони вагомі. 

Страх самотності. Це найочевидніша причина. Вона змушує закрити очі на явні недоліки партнера, піти на компроміс, перекреслити свої життєві цінності. А заодно і шанс на щасливе життя.

Низька самооцінка. Така людина запрограмована на те, що шукати свого ідеального партнера навіть немає сенсу – адже вона не заслуговує на нього! Тому залишається одне – погоджуватися на стосунки з тим, хто виявив прихильність і інтерес.

Прихильність до образу. У кожного з нас є еталон привабливості – відома актриса, футболіст, співак. Зустріти схожу на кумира людину в реальному житті здається вершиною щастя. Навіть коли ми розуміємо, що в неї є купа недоліків, ігноруємо їх, поки вистачає терпіння.

Неправильна оцінка ситуації. Закоханість осліпляє, тому іноді ми просто не бачимо очевидних недоліків свого партнера.

Звична модель стосунків. Вчені з’ясували, що емоційна близькість з кимось (батьки, друзі, об’єкт закоханості) змінює наш мозок. У нейронних мережах виникають нові зв'язки про те, як поводитися з таким типом людей, якими  будуть наслідки тих чи інших дій. Якщо в житті з’являється той, кого ідентифікуємо з цією людиною за певними ознаками, автоматично вмикається набір шаблонів – чого можна очікувати. Але людина може не виправдати наших очікувань: ми думаємо, що вона турботлива і легка на підйом, а вона егоїстична і лінива. Хтось такі стосунки розриває, а хтось живе в них і страждає.

Біологічні фактори. Дослідження показують, що деякі люди біологічно притягують до партнерів, які їм не підходять. Наприклад, рівень гормону тестостерону підвищує привабливість чоловіків. Так само й рівень естрогену в жінок може виявитися звабливим для чоловіків. Також існує гіпотеза, що люди шукають партнерів зі схожими імунними системами – білками, які містяться в клітинах нашого організму.

Якою не була причина неправильного вибору, важливо пам'ятати, що все можна виправити. Для цього необхідно розібратися, чого ми хочемо від відносин, і не боятися змінити життя на 180 градусів.

Вас це може зацікавити: Ця фраза допоможе закоханим миттєво погасити конфлікт: кожен повинен її знати

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист