Смажена їжа – не найкращий варіант для здоров’я серця. Але якщо не можете собі в ній відмовити, принаймні використовуйте корисну олію, яка виділяє менше токсичних речовин.
Основна проблема смажених страв – їхня висока калорійність, оскільки продукти поглинають багато жиру. Втім, є ще один вважливий момент: за високих температур олія виділяє токсичні речовини, небезпечні для здоров'я.
Різні види олії по-різному себе поводять у процесі смаження – одні краще витримують високі температури, ніж інші. Тому для більш безпечного способу смаження кардіолог Ауреліо Рохас рекомендує обирати наступні варіанти:
● оливкова олія. Найкращий варіант для безпечного смаження, оскільки багата на мононенасичені жири. Вона – одна з найстабільніших олій за високих температур: має високу температуру димлення – близько 215°С;
● кокосова олія. Гарний варіант для смаження. Також багата на насичені жири, а температура димлення в неї ще вища – 230°С;
● олія авокадо. Вона – рекордсмен з точки зору температури димлення: 270°С. Крім того, покращує обмін речовин, регулює жировий обмін, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
Також Ауреліо Рохас рекомендує скористатися альтернативним варіантом жиру, нерослинним, а саме – маслом гхі. Воно має температуру димлення 250°С і багато переваг для здоров’я. Зокрема, містить олійну кислоту, яка допомагає зменшити запалення в кишечнику і знижує ризик раку. Також сприяє зміцненню кісток.
Вас це може зацікавити: На якій олії найкорисніше смажити рибу
Експерт назвав найшкідливіший вид рослинної олії для печінки