Папір для випічки досить затребуваний на кухні. Однак експерти з продуктів харчування радять бути з ним обережними: за певних обставин він стає надто токсичним.
Пергаментний папір господині вже давно не використовують виключно для випічки печива та тістечок. На ньому зручно запікати м’ясо, рибу, котлети, картоплю, оскільки вони не прилипають до поверхні деко. До того ж мити потім деко набагато простіше.
Однак ці переваги використання паперу для випічки можуть перекреслити так звані «вічні хімікати». Йдеться про пер- та поліфторовані алкільні речовини (PFAS), потенційно шкідливі для організму людини. Вони знижують імунітет, негативно впливають на репродуктивну функцію, викликають гормональні порушення, пов’язані з підвищеним ризиком ракових захворювань, тощо.
Зустрічаються вони майже скрізь – він паперових стаканчиків до добрив. Оскільки мають водо- та жировідштовхувальні властивості, PFAS часто використовуються і у виготовленні паперу для випічки.
Щоправда, хіміки кажуть, що концентрація залишаються у встановлених межах. Але є один нюанс: при високих температурах вічні хімікати випаровуються і можуть проникати в їжу та повітря.
Щоб уникнути потрапляння PFAS в організм, експерти радять не розміщувати папір для випічки надто близько до нагрівальних елементів духовки і не використовувати при температурі вище 220°С.
Ще краще взагалі його не використовувати в духовці, кажуть вони. А щоб випічка не підгорала і гарно відходила від деко, пропонують змастити його рослинною олією і присипати борошном або панірувальними сухарями.
До речі, з метою економії досвідчені господарки радять використовувати папір для випічки повторно (для цього його слід очистити від крихт і легкого бруду паперовою серветкою).
Вчені не мають нічого проти – якщо тільки на папері для випічки немає темно-коричневих обгорілих плям. Такий варто утилізувати, не роздумуючи.
Вас це може зацікавити: Чому загортати готову їжу у фольгу небезпечно для здоров’я