Деякі проблеми зі здоров’ям можуть виникати просто через те, що ми погано пережовуємо їжу.
Їсти на ходу стало для багатьох звичкою. Щоб швидше перекусити й побігти далі, ковтаємо їжу, не розжовуючи її належним чином. Ми навіть не надаємо цьому значення. Але організм почувається некомфортно. І дуже скоро він про це починає сповіщати неприємними симптомами.
Здуття, закреп, діарея. Щоб їжа розщепилася, підшлункова виробляє ферменти, а жовчний міхур – жовч. Якщо їжа погано пережована, вона потрапляє в шлунок і кишечник у вигляді більших частинок, які важче розщеплюються. Бактеріям кишечника важко з нею впоратися і виникають проблеми з травленням.
Печія. Неправильне жування може сприяти печії. У процесі жування в шлунку виробляється соляна кислота – так організм готується до того, щоб переробити з’їдене. Якщо подрібнювати їжу неналежним чином, кислоти виділяється мало, і вона не може впоратися зі своїм завданням. Від взаємодії соляної кислоти й залишків їжі можуть з’являтися пухирці повітря, які підіймаються у стравохід і викликають печію.
Щоб уникнути дискомфорту, гастроентерологи рекомендують їсти, не поспішаючи, смакуючи кожен шматочок страви. Пережовувати його потрібно 20-30 разів, щоб потім все добре перетравилося й засвоїлось.
Вас це може зацікавити: Який горіх допоможе позбутися печії за кілька хвилин