Непримітний шпинат може зробити з жиром на животі те, що не під силу деяким суворим дієтам, запевняють експерти зі схуднення.
Жир на животі відрізняється від того, який є в інших частинах тіла. Крім підшкірного жиру там є вісцеральний – він знаходиться глибоко й обвиває внутрішні органи.
Позбутися його – не просто естетичний момент. Вісцеральний жир підвищує ризик розвитку серцевих захворювань, діабету й запалень.
Щоб впоратися з ним, зазвичай доводиться добре потрудитися над собою: виснажувати себе фізичними навантаженнями, перепробувати різні дієти, ввести суворі гастрономічні обмеження. Щоб процес схуднення проходив легше й був ефективнішим, дієтологи радять якомога більше вживати шпинату.
Як шпинат бореться з жиром
Суперсила шпинату – в клітковині, каротиноїдах та деяких рослинних сполуках.
Зменшує запалення. Шпинат багатий на каротиноїди лютеїн та зеаксантин, які активують шляхи спалювання жиру, одночасно зменшуючи запалення. Дослідження показали: чим вищий рівень каротиноїдів у крові, тим менший об’єм талії.
Контролює апетит. Цим шпинат завдячує тилакоїдам – рослинним мембранам, багатим на хлорофіл. Вони стримують тягу до їжі та підвищують рівень гормонів ситості, одночасно зменшуючи сигнали голоду (вміст гормону греліну). Учасники експерименту, які вживали напої, багаті на тилакоїди, за 12 тижнів втратили близько 5 кілограмів ваги. Крім того, в них значно знизився рівень поганого холестерину.
Забезпечує тривале відчуття ситості. Шпинат – джерело клітковини: в одній чашці вареного шпинату містить майже 4 г клітковини (це близько 14% добової норми). Його клітковина уповільнює травлення, стримує голод, контролює рівень холестерину та допомагає регулювати рівень глюкози – ключові фактори «згорання» вісцерального жиру.
Як вживати шпинат
Завдяки своєму ніжному смаку шпинат доречний скрізь: в салатах, смузі, коктейлях, омлетах, рагу.
Його додають навіть до випічки – з ним чудово смакує кіш, млинці і навіть солодкий бісквіт.
Кому шпинат протипоказаний
У шпинату мало недоліків, і один з них – високий вміст щавлевої кислоти. Вона може посилювати деякі захворювання, тому цей продукт декому слід вживати із застереженням.
Зокрема, це стосується людей із сечокам'яною хворобою та захворюванням нирок, ревматоїдним артритом, подагрою, гіперфункцією щитовидної залози та зі шлунково-кишковими проблемами в період загострення.
Вас це може зацікавити: В якому вигляді краще вживати шпинат, щоб отримати максимальну користь для організму