Жирова дистрофія печінки – небезпечна хвороба, яка призводить до слабкості, поганого самопочуття, набору ваги і цирозу. Не допустити цих серозних ускладнень можна, якщо регулярно її чистити. Це зовсім неважко, адже в якості «ліків» можна використовувати ваші улюблені напої.
Жирова дистрофія печінки або гепатоз – накопиченні надмірної кількості жирів у клітинах печінки. Серед причин – надмірне вживання алкоголю, підвищений рівень холестерину та тригліцеридів, порушення обміну речовин, нездорове харчування. Якщо вчасно не вдатися до лікування, порушується функція печінки, яка може призвести до цирозу.
Один з найприємніших і найпростіших способів очистити печінку від жирових клітин – ці напої, ефективність яких підтверджена науково.
Вода з лимоном
Склянка теплої води з лимоном натщесерце, як відомо, допомагає розігнати метаболізм і очистити печінку. Лимони багаті на вітамін С та антиоксиданти, які стимулюють вироблення ферментів печінки, що виводять токсини. Напій покращує травлення, стимулює вироблення жовчі. Його регулярне вживання може допомогти зменшити накопичення жиру в печінці, особливо в поєднанні зі здоровим харчуванням та належним рівнем гідратації.
Кава
Вона перешкоджає накопиченню жиру в клітинах печінки завдяки хлорогеновій кислоті та кофеїну, які мають протизапальні властивості. Крім того, знижує ризик фіброзу печінки та неалкогольної жирової хвороби печінки. Такий ефект забезпечує 2–3 чашки кави щодня – бажано без цукру, а головне – без молока чи вершків. Дослідження показало, що ризик смерті від хвороб печінки знижується на 49%.
Зелений чай
Цей напій – джерело антиоксидантів катехінів, які допомагають зменшити запалення печінки та оксидативний стрес. Сполуки, присутні в зеленому чаї, покращують функцію цього органу, посилюючи метаболізм жирів та зменшуючи накопичення жиру в клітинах. 2-3 чашки щодня сприяють зниженню рівня ферментів печінки та схудненню, а це – вирішальний фактор для боротьби з жировою дистрофією. Краще вживати чай без цукру – його ефективність буде вищою.
Яблучний оцет
Оцтова кислота, яку утворюють яблука в процесі ферментації, прискорює метаболізм, сприяє травленню та потенційно може знизити рівень жиру в печінці. Просто додавайте 1-2 чайні ложки яблучного оцту в склянки води і випивайте перед прийомом їжі – напій допомагатиме розщеплювати жири. До речі, він чудово виводить зайву рідину з організму і сприяє схудненню.
Буряковий сік
Основні переваги бурякового соку перед іншими напоями – беталаїни та бетаїн, сполуки, що мають захисну дію на печінку. Вони забезпечують виведення токсинів з організму, зменшують окислювальне пошкодження та сприяють регенерації клітин цього органу. А високий вміст нітратів покращує кровообіг, що важливо в рамках дієти. Достатньо вживайте буряковий сік 2–3 рази на тиждень, щоб підвищити рівень ферментів печінки та зменшити накопичення в ній жиру.
Вас це може зацікавити: 5 ворогів печінки, які руйнують її сильніше за алкоголь