Вчені з’ясували, яке вино найчастіше провокує рак

Червоне чи біле – яке корисніше? Здається, з цим вчені давно визначились. А от як вино повязане з раковими захворюваннями – це вже інше питання.

Червоне вино традиційно вважається кориснішим за рахунок високого вмісту антиоксиданту ресвератролу. Він має протизапальні властивості й блокує розвиток білків, які живлять ракові клітини.

Дослідники зі Школи громадського здоров'я Університету Брауна (США) вирішили перевірити цю гіпотезу, порівнявши зв'язок між споживанням червоного та білого вина та ризиком раку.

Проаналізувавши історії хвороб майже 96 000 осіб, вони не знайшла переконливих  доказів, що червоне вино знижує ризик раку.

«Результати не виявили суттєвої різниці в ризику раку між червоним та білим вином загалом», – кажуть науковці.

Однак вино було пов'язане з підвищеним ризиком раку шкіри. Фактично, дослідники виявили, що споживання білого вина пов'язане зі збільшенням ризику раку шкіри на 22% порівняно з червоним вином. Щоправда, причину таких відмінностей встановити поки що не вдалося.

Дослідження також виявило сильніший зв'язок між споживанням білого вина та підвищеним загальним ризиком раку у жінок.

Як відомо, ризики вживання алкоголю пов’язані з тим, що етанол метаболізується на сполуки, які пошкоджують ДНК та білки, підвищуючи тим самим ймовірність розвитку  раку.

Ракові захворювання, спричинені надмірним споживанням алкоголю, становить близько 4,1% усіх випадків у світі.

Вас це може зацікавити: 7 видів раку, які може провокувати алкоголь

Експерти назвали три види раку, які тривалий час можу розвиватися без симптомів: на що слід звернути увагу

5 способів уникнути раку легень

5 видів продуктів у раціоні кожної жінки можуть зменшити ризик раку грудей

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист