Господині знають тисячу і один рецепт приготування кабачків. Їх смажать, запікають, тушкують, консервують. Дехто навіть пробує їсти в сирому вигляді. Однак що з цього приводу думають лікарі?
Переваги кабачків для здоров’я
Накладаючи собі на тарілку приготовані кабачки, мало хто задумується, чи принесуть вони користь організму. Між тим, це цінне доповнення до здорового та збалансованого раціону, оскільки овоч містить:
● вітамін С, який зміцнює імунну систему та захищає клітини від пошкодження;
● вітамін В6, важливий для розвитку та функціонування мозку;
● калій, необхідний для регуляції артеріального тиску, від якого залежить здоров’я серця;
● клітковини, яка допомагає контролювати вагу, підтримує процес травлення, сприяє регулярній дефекації;
● антиоксиданти, зокрема лютеїн і зеаксантин, від яких залежить здоров'я очей і які можуть знизити ризик вікової макулярної дегенерації.
Частину цих поживних речовин термічна обробка вбиває (наприклад, вітамін С). А деякі (бета-каротин) навпаки – робить краще засвоюваними.
Оскільки кабачки відносять до овочів, для яких термічна обробка необов’язкова, дієтологи радять вживати їх в приготованому, і в сировому вигляді.
Однак є фактори, які слід враховувати, щоб сирий овоч не залишив після себе неприємних спогадів.
Мінуси сирих кабачків
Їх небагато, але їх варто врахувати.
Експерти наголошують на властивості кабачків провокувати здуття живота. Це побічний ефект високого вмісту клітковини та целюлози, яка є частиною клітинних стінок цього овоча. Але якщо вживати сирі кабачки без фанатизму, така неприємність не спіткає.
Також вживання сирих кабачків може спричинити нудоту, блювоту та діарею. Цьому сприяє сполука кукурбітацин, які міститься в кабачках і додає їх злегка гіркуватий присмак.
Як правильно вживати сирі кабачки
Насправді – як завгодно. Але ви можете покращити текстуру та смак, якщо прислухаєтесь до цих порад:
● віддавайте перевагу молодим плодам невеликого розміру. У них тонка шкірка, вони ніжніші, ніж зрілі кабачки. І мають м’якший смак;
● нарізайте кабачки максимально тонко. Можна скбочками або довгими слайсами, зробленими овочечисткою. Крім того, що так вони краще виглядають у стравах, легше засвоюються;
● перед вживанням злегка замаринуйте. Просто посоліть, збризніть лимонним соком або винним чи бальзамічним оцтом і за кілька хвилин додавайте до салату чи вживайте як самостійну страву.
Вас це може зацікавити: Які кабачки можуть зашкодити здоров’ю
Проста і смачна вечеря: теплий салат з кабачків
Котлети з кабачка: рецепт легкої смачної страви на вечерю