Втома, важкість у шлунку, здуття живота та поганий апетит – все це може бути ознаками того, що ваша печінка більше не працює на повну силу. Їй потрібна підтримка, вірніше – детоксикація.
Печінка – один із найважливіших органів людини, від якого залежить більшість життєво необхідних процесів і якість життя. Коли вона виходить з ладу, наслідки можуть бути серйозними.
Багато хто, відчувши дискомфорт в районі печінки, намагається «підтримати» її ліками та харчовими добавками. Втім. експерти радять не поспішати. Якими б корисними не були аптечні препарати, свіжі овочі – це завжди краще.
Для детоксикації печінки вам знадобиться один продукт: артишоку.
У чому користь артишоку
Ця рослина вже давно відома як природній засіб для очищення та відновлення організму. Вона містить цинарин – потужну сполуку, котра стимулює виділення жовчі, прискорює детоксикацію та допомагає регенерувати пошкоджені клітини.
У артишоків є й інші корисні властивості. Дослідження показало, що це – другий за кількістю антиоксидантів овоч (на першому місці – квасоля). Також він є джерелом клітковини, калію, магнію, вітаміну С.
● регулює рівень холестерину та тригліцеридів;
● знижує артеріальний тиск;
● прискорює перетравлення жирної їжі;
● зміцнює травну систему в цілому;
● знижує ризик ракових захворювань;
● допомагає при жировій дистрофії печінки та уповільнює її пошкодження.
Як його використовувати
Смак артишоку важко описати. Він має тонкий трав’янистий аромат, легкий горіховий присмак з гірчинкою.
Артишок можна варити, смажити на грилі, тушкувати, фарширувати, запікати, готувати на пару, маринувати (до речі, в такому вигляді овоч схожий за смаком на маринований огірок).
Його можна вживати як самостійну страву, додавати до салатів, піци чи навіть чаю.
Хоча б час від часу вживаючи цей продукт, ви допомагатимете печінці відновлюватися і виконувати свої функції.
Кому протипоказаний артишок
Не зважаючи на поживні властивості, не для всіх артишок корисний.
Лікаря не радять вживати його людям з низьким артеріальним тиском і проблемами шлунково-кишкового тракту (гастрит або виразкова хвороба), захворюваннями нирок та жовчного пузиря.
Не варто його давати дітям до 6 років, вагітним та жінкам, які на грудному вигодовуванні.
Дуже обережно слід вживати перший раз алергікам.
Вас це може зацікавити: 5 найкращих фруктів для ефективного очищення печінки
Найгірші продукти для здоров’я печінки
Які ознаки на шкірі можуть свідчити про захворювання печінки