Молочні продукти вважаються здоровим вибором. Однак деякі з них можуть негативно впливати на здоров'я.
Незбиране молоко
Воно багате на поживні речовини, але містить багато насичених жирів – його жирність може коливатися від 3 до 7%. Через надмірне споживання незбираного молока у декого може спостерігатися порушення кишкової флори, що призводить до проблем з травленням. А відтак це може провокувати розвиток ожиріння та збільшувати ризик серцевих захворювань. Крім того, одне з досліджень пов’язує споживання незбираного молока з підвищеним ризиком смерті від раку. Якщо вживати по склянці щодня, ризик зростає на 12%.
Сметана
Містить багато насичених жирів і калорій. Її регулярне вживання може сприяти збільшенню ваги, а високий вміст жиру негативно впливає на здоров'я серця. Вона може викликати запальні процеси в організмі, що негативно впливає на кишкову флору. Чим нижча жирність сметани, тим краще для здоров’я.
Йогурт з добавками
Йогурт – джерело пробіотиків, необхідних кишечнику. Однак добавки знижують його поживну цінність, а іноді взагалі перетворюють на шкідливий для організму продукт. Перш за все це стосується цукру або штучних підсолоджувачів (стевія, сукралоза тощо): вони змінюють мікробіоту кишечника, спричиняють дисбаланс кишкової флори та збільшують вагу тіла. Штучні барвники та ароматизатори також не дають ніякої користі. Найкращий варіант – грецький йогурт.
Це не означає, кажуть дієтологи, що від цих продуктів слід відмовлятися. Головне, обирати максимально здорові варіанти і вживати їх в міру.
Вас це може зацікавити: Вчені назвали молочний продукт, який знижує ризик захворювання на рак товстої кишки