Чи можна вживати підгорілі тости, – пояснюють вчені

Вчені вважають, що занадто підсмажений хліб містить речовину, яка може викликати рак.

Хрусткі підсмажені тости для багатьох – невід’ємний атрибут сніданку. По-перше, готуються вони дуже швидко і без мороки. По-друге, це смачно – не залежно від того, їсте їх з рибою, м’ясом, якоюсь смачною намазкою чи просто з сиром. По-третє, підсмажений хліб корисніший. У нього нижчий глікемічний індекс, ніж у свіжого, тому він не провокує стрибків та падінь рівня цукру в крові та інсуліну. Крім того, швидкодіючих крохмаль під впливом високих температур перетворюється на повільно засвоюваний. А отже, калорій ви отримаєте менше, а відчуття ситості триває довше. 

Але є проблема. Підгоріла їжа містить акриламід, який Міжнародне агентство з дослідження раку оголосило «ймовірним канцерогеном для людини».  Справа в тому що в процесі розщеплення акриламіду в організмі утворюється сполука  гліцидамід – вона може пошкоджувати ДНК і, відповідно, провокувати рак, пояснює The Тelegraph. Щоправда, деякі вчені налаштовані оптимістично в цьому плані.

Олівер Джонс, професор хімії в Університеті RMIT у Мельбурні вважає, що в підгорілих тостах надто мало акриламіду, щоб накликати проблему. Жінка з середньої масою тіла має з’їдати щодня 19 тостів,  а чоловік – 23, аби накопичити «критичну масу» шкідливої речовини. На його думку, курити та вживати алкоголь набагато ризикованіше.

Однак Ендрю Шаррокс, професор молекулярної біології Манчестерського університету, більш обережний. Адже дослідження показують, що пошкодження, спричинені акриламідом, є кумулятивними – тобто можуть накопичуватися з часом, пояснює він. Це означає, що чим більше ви вживаєте підгорілої їжі, тим вищі шанси захворіти на рак.

«Навіть невеликі кількості канцерогенів є потенційно небезпечними. Вони можуть викликати пошкодження генів у клітинах, які вже накопичили мутації», – додає він.

Чи є інші причини уникати спаленої їжі?

Крім неприємного смаку, в підгорілих тостах або овочах можуть розщеплюватися  вітаміни та інші корисні молекули, пояснює професор Джонс. Це означає, що така їжа навряд чи буде корисною.

До того ж, дослідження показують, що високий вплив акриламіду негативно впливає на здоров’я мозку і репродуктивну функцію у чоловіків.

Щоб зменшити всі ймовірні ризики, фахівці радять підсмажувати вироби з борошна та крохмалисту їжу (смажена картопля) до золотистого кольору.

Вас це може зацікавити: Креветки, сир чи курка: дієтолог назвав найкориснішу начинку для сендвічів

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист