Чи реально відучити дитину від смартфона: є лише один дієвий спосіб, і він вам не сподобається

Залежність дітей від смартфонів стала серйозною проблемою, яка турбує батьків і  психологів.

У чому проблема

У своїй книзі «Тривожне покоління» соціальний психолог Нью-Йоркського університету Джонатан Гайдт наводить результати досліджень. Починаючи з 2012 року (тобто через п’ять років після появи iPhone і через два – після запуску Instagram), статистика тривожних та депресивних розладів у дітей різко зросла. Відтоді кількість випадків самоушкодження та самогубств серед підлітків збільшилася удвічі.

«Це сталося в багатьох країнах одночасно – у той момент, коли підлітки обміняли свої розкладні телефони на смартфони. Ніби сталося вбивство, і всі очевидці вказують на одного підозрюваного», – каже він.

Справа в тому, пояснює Джонатан Гайдт, що діти повинні багато грати, щоб розвивати свій мозок, брати участь і конфліктах, розрулювати їх і таким чином відпрацьовувати навички ведення переговорів.

Смартфон блокує їм цей досвід. Те, як вони спілкуються в соціальних мережах, не схоже на живе спілкування. Емодзі не замінюють справжні посмішки чи сміх.

До того ж у соціальних мережах взаємодії асинхронні. Дитина щось пише – в потім хвилюється: чому їй не відповідають? У реальному житті (або навіть у телефонній розмові) такої тривоги немає.

Ще один момент: на соціальній платформі ми нібито виступаємо перед світом, і відбувається постійне соціальне порівняння.

Все це може призвести до порушення розвитку – і розумового, і фізичного. Вважається, що навіть дистанційне навчання спотворює реальну картину світу в очах дитини. Не кажучи вже про дистанційне спілкування.

Як відучити дитину від смартфона

Це знають навіть наші бабусі, які завжди радять: дитину потрібно завантажити так, щоб у неї не було часу на дурниці. Залучати до роботи по дому, вимагати виконання певних обов'язків (вигулювати собаку і доглядати за нею, прибирати у своїй кімнаті тощо).

Однак це не теж не означає, що кожну вільну хвилину, коли все буде зроблено, дитина не залипатиме в смартфоні.

Психологи вважають, що є лише один варіант вирішення проблеми: власний приклад батьків. Якщо тато з мамою читатимуть книги, вчитимуть іноземну мову, дивитимуться науково-популярні передачі, займатимуться творчістю чи просто спілкуватимуться у вільний час, можна сподіватися на таку ж віддачу від дитини.

Правда, можна ще відібрати смартфон і замінити на кнопковий телефон. Але стрес, акція протесту з боку чада і насмішки ровесників над дитиною гарантовані.

Це вас може зацікавити: У Франції заборонили використовувати смартфони: яка причина

Британських школярів залишили без телефонів: чому так сталося

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист