Фіалки, капуста і шпинат: якими натуральними продуктами можна пофарбувати великодні яйця

Діти завжди з нетерпінням чекають цього моменту – прикрашання великодніх яєць. Існує безліч способів. Але якщо використати для фарбування натуральні продукти, це буде пізнавально і набагато цікавіше.

З давніх давен в якості фарбника для яєць використовувалося лушпиння цибулі, яке господині дбайливо збирали впродовж кількох місяців. Але набагато привабливіше виглядає великодній кошик з різнокольоровими яйцями, тому знадобиться не тільки лушпиння.

Коричневий колір. Саме його й дає лушпиння. Його потрібно залити водою і кип’ятити впродовж 30-40 хвилин. Бажано дати суміші настоятися кілька годин – хоча б до того часу, поки охолоне. Завдяки цьому вона стане більш насиченою. Далі покласти туди яйця і варити не більше 10 хвилин. Чим довше варитиметься і настоюватиметься саме лушпиння, тим насиченіший колір вийде – аж до бордового. 

Червони колір. Його найважче досягти. Експерти радять натирати зварені яйця червоними ягодами (смородиною, полуницею, малиною тощо). Або на соковижималці вичавити сік з буряка і занурити в нього на якийсь час варені яйця.

Зелений колір. Його забезпечує шпинат. Знадобиться 1 кілограм свіжої або замороженої зелені. Вона заливається 2 літрами води і кип’ятиться на повільному вогні доти, доки не стане зеленою. Туди додається 1 ст. л. лимонного соку,  2 ст. л. оцту і кладуться заздалегідь відварені яйця. Чим довше їх витримаєте, тим насиченішого кольору вони вийдуть. Таким самим чином можна у якості натурального фарбника використати петрушку або кропиву. 

Жовтий колір. Куркуму змішують з водою у пропорції 3 ст. л. на 2 літри. Також у розчин додається 2 ст. л. паприки – для підсилення кольору і 1 ст. л. оцту.  Воду довести  до кипіння, вимкнути і покласти туди зварені яйця. Час фарбування слід контролювати.

Помаранчевий колір. Яйця стануть помаранчевими, якщо їх (вже зварені) занурити в моркв’яний фреш на 2-3 години.

Блакитний колір. Для цього знадобиться фіолетова капуста. Листя треба прокип’ятити 15-20 хвилин і у гарячий відвар занурити зварені яйця. 

Синій колір. Доведеться пожертвувати пляшкою вина – змішати з водою у

співвідношенні 1:1, додати 3 ст. л. оцту. У цьому розчині варені яйця слід залишити на декілька годин. Чим довше вони там лежатимуть, тим темніший колір вийде. Також красивий синій з переливами дає чай каркаде. Закип’ятити в 1 л води 70 г чаю і варити в цьому розчині яйця протягом 10 хвилин.

Фіолетовий колір. Для нього доведеться назбирати квіток фіалки – чим більше, тим краще, залити окропом і настоювати кілька години (поки вода не зафарбується у фіолетовий). Скласти туди зварені яйця і витримувати всю ніч.

Вас це може зацікавити: Яку дрібничку потрібно покласти в каструлю, де варяться яйця, щоб жодне не тріснуло

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист