Вчені виявили у дитячих серветках небезпечні з’єднання, які підвищують ризик розвитку аутизму

Часто речі, які покликані полегшити нам життя, шкодять нашому здоровю. Особливо слід бути уважними, коли йдеться про дітей. Адже навіть звичайні гігієнічні серветки можуть провокувати захворювання мозку.

Вчені з Університету Кейс Вестерн Резерв (Огайо, США) проаналізували майже 1800 хімічних речовин, які містяться у звичайних предметах домашнього вжитку. І виявили, що дві з них пов’язані з розвитком розсіяного склерозу у дорослих та дитячим аутизмом.

Йдеться про  сповільнювачі горіння OFRs (додаються в лаки, фарби та пластмаси для підвищення їх вогнестійкості) та антимікробні добавки QACs (містяться в шампунях, засобах особистої гігієни та дитячих вологих серветках).

Результати досліджень на гризунах стривожили науковців. Виявилося, що вплив цих хімічних сполук на тканини мозку призводить до ушкодження олігодендроцитів – структур, що захищають нервові клітини головного мозку. Вони або припиняли розвиватися, або гинули.

Відповідно, у гризунів починалися певні нервові розлади.

Після цього науковці проаналізували рівні OFRs та QACs у сечі дітей. З’ясувалося, що концентрації OFR у дітей з діагностованим  аутизмом набагато вища у порівняно з контрольною групою.

Це дозволило дослідникам зробити висновок про існування причинно-наслідкових зв'язків між впливом цих хімічних речовин та розвитком розвитку аутистичного спектру.

Дослідження продовжуються. Однак тепер і дітям, і дорослим, є над чим подумати.

Вас це може зацікавити: Збільшує ризик розвитку аутизму у дітей: від якого напою вчені рекомендують утримуватися вагітним жінкам

Стрес під час вагітності позитивно впливає на розумові здібності дитини

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист