Вчені назвали напій, який формує у дітей корисні харчові звички

Дослідження показали, що в людей, які в дитинстві віддають перевагу сокам, а не солодким газованим напоям, у дорослому віці формуються здоровіші харчові звички.

Те, що солодкі газовані напої сприяють набору ваги, давно відомий факт. Вчені

з Університету Суонсі (Великобританія) мали на меті перевірити, чи допоможе відмова  від них запобігти ожирінню в майбутньому.

Експеримент тривав більше 20 років. Дослідники спостерігали за 14 000 дітей з моменту народження і до 24 років.

Результати показали: діти, які почали вживали газовані напої до 2-3 років, у 24-річному віці набрали більше ваги, ніж ровесники, які пили сік.

І справа тут не тільки в газировці. Науковці прослідкували зв’язок між напоями, які вживалися в дитинстві, та формуванням смакових звичок. Діти, які вживали чистий яблучний сік, їли більше риби, фруктів, зелених овочів і салатів. А ті, хто вживав колу та фанту, віддавали перевагу солодощам, переробленому м’ясу (ковбасам) та фаст-фуду (гамбургерам, картоплі фрі, піці).

«Рання дієта встановлює схему харчування, яка протягом життя впливає на вагу. Важливе завдання полягає в тому, щоб переконатися, що дитина розвине хорошу харчову звичку: таку, яка містить менше жиру та цукру. Чистий фруктовий сік – це  вітамін С, калій, фолієва кислота та рослинні поліфеноли, дуже корисні для організму», – пояснює керівник дослідницької групи, професор Девід Бентон.

Доктор Хейлі Янг, яка теж входила до складу наукової групи, наголошує на небезпечності ожиріння:

«Це серйозна проблема, яка підвищує ризик багатьох інших захворювань. Наше дослідження показує, що харчові причини ожиріння у дорослих починаються в ранньому дитинстві. Якщо ми хочемо контролювати це, потрібно приділяти більше уваги тому, що їмо в перші роки життя».

Вас це може зацікавити: Пити чи не пити: з якого віку можна давати каву дітям

6 симптомів розладу харчової поведінки, які повинні вас насторожити

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист