Цвітна капуста така ситна, що може в деяких випадках замінити м’ясо. А багатий поживний профіль дозволяє зарахувати її до списку найкорисніших овочів.
Дієтологи переконані: цвітна капуста може бути корисною для багатьох сфер здоров'я. Тому не має значення, в кому вигляді ви її вживатимете. Головне, зробити її частиною свого раціону.
На що здатна цвітна капуста?
Підтримує здоров'я кишечника
Цвітна капуста – джерело клітковини, причому двох видів. Розчинна клітковина утворює гелеподібну речовину в кишечнику, яка живить корисні бактерії. Нерозчинна додає об’єму каловим масам і сприяє їх легшому проходженню в кишечнику. Разом вони підтримують міцність слизової оболонки кишечника, регулюють випорожнення та живлять мікробіом. Між іншим, мікробіом впливає не тільки на метаболізм, а й на наш настрій.
Контролює вагу
Високий вміст клітковини в цвітній капусті сповільнює травлення, поживні речовини поступово вивільняються в кров. Це сприяє стабільному рівню енергії та дозволяє довше відчувати ситість після їжі. Відтак захищає від переїдання, зайвих калорій та ваги.
Знижує ризик хронічних захворювань
Цвітна капуста багата на потужні антиоксиданти та фітохімічні речовини, такі як глюкозинолати, ізотіоціанати та вітамін С. Вони захищають клітини – допомагають нейтралізувати вільні радикали й нестабільні молекули, які можуть їх пошкоджувати та викликати хронічні захворювання. Нагадаємо, саме хронічне запалення є основним фактором розвитку цукрового діабету, хвороб серця та раку.
Підтримує імунітет
Одна чашка сирої цвітної капусти забезпечує майже 60 відсотків добової норми вітаміну С – антиоксиданту, який відіграє життєво важливу роль у функціонуванні імунної системи. Окрім вітаміну С, цвітна капуста містить холін, який підтримує цілісність клітинних мембран, ключовий фактор здорової імунної функції. А також вітамін К, який може впливати на запальні реакції організму, а ті – на імунітет.
Регулює гормональний баланс
Сполука індол-3-карбінол у цвітній капусті діє як рослинний естроген і може регулювати його рівень, допомогти збалансувати гормони.
Підживлює мозок
Холін потрібен не тільки для імунітету. Він задіяний у виробництві ацетилхоліну – нейромедіатора, який відповідає за пам’ять, здатність до навчання, концентрацію уваги, мотивацію і контроль м’язів. А глюкозинолати допомагають зменшити нейрозапалення, підтримувати чіткіше мислення та здорові когнітивні функції.
Захищає серце
Калій у цвітній капусті розслаблює кровоносні судини й регулює артеріальний тиск. Розчинна клітковина у травному тракті зв'язується з холестерином і виводить його разом з калом – це знижує його рівень. Саме високий тиск і холестерин – основні фактори ризику серцевих захворювань.
Побічні ефекти цвітної капусти
Хоча цвітна капуста має незаперечні переваги для здоров’я, слід пам’ятати про те, що й вона має мінуси.
Сполуки сірки, які містяться у цій капусті, у багатьох людей можуть викликати газоутворення та здуття живота.
Олігосахариди можуть спровокувати дискомфорт травлення.
Високий вміст клітковини – здуття живота.
Аби не сталося цих неприємностей, дієтологиня Марісса Карп радить не переїдати цвітної капусти.
Вас це може зацікавити: Три види овочів, користь яких дуже переоцінена