Дієтологиня назвала продукти, які ніколи не можна давати дітям на сніданок

Чим краще нагодувати дитину зранку – бутербродом, яєчнею з беконом чи підсолодженою кашею? Навіть відповідальні батьки не завжди роблять правильний вибір.

Відома британська дієтологиня Федеріка Аматі присвятила цій темі цілий подкаст, оскільки занепокоєна неправильними діями батьків.

«Вони наслухалися в інтернеті порад не годувати дітей зранку вуглеводами. І натомість дають їм бекон. Будь ласка, не давайте своїм дітям оброблене м’ясо!» – каже вона.

Ультраоброблене м’ясо, таке як бекон і ковбаси, містить консерванти, які взаємодіють з речовинами в кишечнику, збільшуючи ризик розвитку пухлин.

Загалом усі ультраоброблені харчові продукти (печиво, чіпси тощо) зазвичай мають у своєму складі барвники, підсолоджувачі, консерванти або підсилювачі смаку, які не використовуються або дуже рідко використовуються в приготуванні домашньої їжі. І більшість з них шкідливі.

Наприклад, близько 95% білого хліба і тістечок містять принаймні один емульгатор.

Він змішується з їжею, щоб допомогти зв’язати жири та воду, покращуючи текстуру, зовнішній вигляд і термін зберігання їжі.

Емульгатор може порушити мікробіом – склад мікробів у кишечнику, які допомагають перетравлювати їжу. Це, за словами доктора Аматі, може викликати запалення кишечника і розлад травлення. Якщо такий стан спостерігається тривалий час, збільшується ризик ожиріння, діабету 2 типу та аутоімунних захворювань.

Остерігатися слід і продуктів з «високим вмістом білка». Як правило, вони містять  доданий цукор і добавки.

Натомість дієтологиня закликає батьків не боятися вуглеводів. Для дітей вони життєво важливі: забезпечують ріст і активність, оскільки в організмі швидко перетворюються  в енергію.

Гість подкасту, дієтологиня Ріаннон Ламберт, називає вуглеводи «основним джерелом палива для мозку». Але зауважує, що важливо годувати дітей «хорошими» вуглеводами. Наприклад, цільнозерновими кашами з низьким вмістом цукру, пластівцями з висівок.

Сніданок, за її словами, може включати яйця, яблука, авокадо, дієтичне відварене або запечене м’ясо. А також млинці – вони стануть «абсолютним джерелом поживних речовин», якщо готувати їх з бананом.

Вас це може зацікавити: Найкращий перекус для дитини в школу, який може покращити оцінки 

Фахівці називають чотири причини, чому під час їжі дітям не можна показувати мультики

Вчені назвали напій, який формує у дітей корисні харчові звички

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист