Кому дієтологи не радять вживати руколу

Рукола – популярний інгредієнт для салату та бутербродів. Її люблять за освіжаючий перцевий смак, хрустку текстуру і за ту кількість корисних для здоровя речовин, які вона містить. Однак дехто після вживання цього виду зелені може відчувати побічні ефекти, які створюють певні незручності.

Зазвичай руколу сприймають як дуже корисну «траву». І не безпідставно. Вона – джерело вітамінів А та С, фолієвої кислоти, кальцію, заліза. Крім вітамінів і мінералів багата на фітохімічні речовини та антиоксиданти. Такі сполуки, як глюкозинолати, що надають руколі перцевого смаку, потенційно здатні знизити ризики захворювання на рак і борються оксидативним стресом в організмі, сприяючи покращенню здоров'я.

Рукола зміцнює серце й кістки, покращує травлення та зір, стан шкіри, сприяє зниженню ваги. Але інколи від неї однак краще відмовитися. Дієтологиня Джулія Зумпано радить це зробити, якщо у вас:

Проблеми з травленням. Рукола містить велику кількість клітковини, яка корисна для травної системи та запобігає закрепам. Проте споживання надмірної кількості клітковини може спричинити дискомфорт: здуття живота, гази, спазми шлунку, діарею.

Алергія. Якщо у вас є алергія на броколі чи цвітну капусту, скоріш за все, є й на руколу. Вона теж належить до родини хрестоцвітих і має високий вміст сполук сірки, які можуть викликати такі реакції організму, як свербіж, набряк, кропив'янка, а іноді навіть анафілаксію.

Захворювання нирок або камені в нирках. Цей салатний овоч містить оксалат – сполуку, яка може утворювати кристали в сечі та сприяти утворенню каменів у нирках.

Порушення функції щитовидної залози. Гойтрогени у складі руколи можуть впливати на синтез гормонів щитовидної залози та засвоєння йоду, що у важких випадках призводить до гіпотиреозу або зобу.

Прийом певних видів ліків. Рукола містить вітамін К, який бере участь у згортанні крові. Він може знижувати ефективність дії препаратів, що розріджують кров, тому рукола й варфарин не сумісні.

Вас це може зацікавити: Бореться із запаленням, холестерином і закрепами: 8 причин їсти кріп щодня

Кому дієтологи радять забути про шпинат

Кому мята категорично протипоказана

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист