Підтримка здоров’я мозку актуальна і в 30, і в 60 років. Найпростіше, що ми для нього можемо зробити, кажуть фахівці, смачно їсти. А саме вводити в раціон ті продукти, які покращують пам’ять і когнітивні функції.
Зниження когнітивних функцій (воно включає погіршення пам’яті, труднощі з концентрацією уваги та обробкою інформації) може бути природною частиною старіння. Або ж – результатом перевтоми чи стресу. Але якою б не була причина, їжа, багата на антиоксиданти та омега-3 жирні кислоти, допоможе «прочистити мозок» і ясніше мислити.
Нейробіолог Роберт Лав і доктор Шінтані з Гарвардського університету радять більше вживати наступних продуктів.
Насіння льону та жирна риба. Обидва продукти – джерело омега-3 жирних кислот, які покращують зв’язок між клітинами мозку і підвищують його продуктивність. Деякі досліджень показують, що підвищене споживання омега-3 може сповільнити вікове погіршення когнітивних функцій і захистити від деменції та хвороби Альцгеймера.
Чорниця. Антиоксиданти в цій ягоді сприяють нейтралізації вільних радикалів у мозку, які можуть спричинити окислювальний стрес і пошкодити клітини мозку. Іншими словами, чорниця допомагає захистити клітини мозку від старіння.
Куркума. Ця спеція актуальна в раціоні завжди, оскільки має дуже великий спектр дії.
Її активна діюча речовина куркумін – потужний протизапальний засіб. Він допомагає зменшити запалення в мозку, підтримуючи його здоров’я мозку та захищаючи від погіршення когнітивних функцій. Найкращу ефективність демонструє в поєднанні з чорним перцем, який сприяє кращому засвоєнню куркуміну.
Вас це може зацікавити: Що з’їсти для покращення пам’яті: 7 продуктів, які стимулюють роботу мозку
Ці 3 продукти нейробіологи радять вживати щодня – вони сприяють утворенню нових клітин у мозку