Перші страви грають в раціоні маленьких дітей важливу роль. Але не кожен суп, навіть якщо він приготований з якісних свіжих продуктів, їм підходить.
Дитяче харчування дуже специфічне і має багато нюансів, про які батьки не підозріюють. Тому дієтологи розробляють спеціальні рецепти для малюків, щоб уникнути небажаної реакції з боку шлунково-кишкового тракту.
Починати потрібно з перетертих овочевих супів з мінімальним набором інгредієнтів. Поступово можна додавати нові овочі.
Супи на м'ясному бульйоні до 1,5-річного віку давати категорично заборонено. Вони важко перетравлюються і можуть порушити роботу печінки, підшлункової залози та кишечника. Неприємний бонус – алергічна реакція.
Перші бульйони повинні бути легенькими, на дієтичному курячому м’ясі. Ніякої свинини чи яловичини!
Є супи, яких не можна давати дітям принаймні до 3 років:
● супи з копченостями. Це перероблене м’ясо, яке шкідливе навіть для організму дорослої людини. Тому горохового супу з копченими ребрами чи солянки дитині не варто навіть давати пробувати;
● наваристі м'ясні супи. Підшлункова з ними не впорається;
● крем-супи з вершками. Вони містять «шкідливі» жири і дуже калорійні;
● грибні супи. Навіть якщо йдеться про безпечні шампіньйони, а не підступні лісові гриби, не варто експериментувати. Гриби погано засвоюються, тому про них слід забути до 5 років;
● супи з консервами і підсилювачами смаку. Вони можуть викликати подразнення слизової оболонки шлунку;
● розсольники, супи з щавлем або кислою капустою. Для ніжного дитячого шлунку кислі перші страви – справжній стрес.
Вас це може зацікавити: Дієтологиня назвала продукти, які ніколи не можна давати дітям на сніданок