Виростити гарний урожай моркви – нелегка справа. Але його важливо ще й правильно зібрати, щоб ваша праця не пропала даремно. Коли це краще робити – у серпні, вересні чи жовтні?
Загальні правила такі: вибирати моркву тоді, коли вони дозріла, щоб вона встигла набратися соку, цукру і об’ємів. Якщо зробити це зарано, вона буде несмачною і сухуватою, сприйнятливою до хвороб і швидко згниє. Пропустити момент і зробити це пізно – може розтріскатися, втратити частину поживних речовин і ризикує «захопити» заморозки, які зіпсують смакові якості овочу і також сприятимуть гниттю.
Коли найкраще вибирати моркву
Час збору урожаю залежить від багатьох факторів.
Сорт моркви. Ранньостиглі викопують через 2 місяці, середньостиглим потрібно для повного дозрівання 3 (кінець серпня – початок вересня), а пізньостиглим – 4 місяці (кінець вересня).
Погодні умови. Восени, коли знижується температура і ріст бадилля значно сповільнюється, коренеплоди починають активно накопичувати вітаміни, мінерали й цукор та йдуть в ріст. Саме тому бажано якнайдовше залишати їх у землі. Якщо осінь тепла, можна відкласти викопування до середини жовтня. Головне, радять експерти, щоб температура повітря не опустилася нижче +5°С.
Зовнішній вигляд. Можна оцінити і по наземній частині, і по самих коренеплодах. Вірна ознака дозрівання – нижнє листя на бадиллі пожовтіло, засохло й вилягло. Плоди повинні бути соковитими й солодкими на смак. Зверніть увагу: якщо на них з’вилося біле коріння, морква збирається рости наново, а отже, її слід негайно викопувати.
Як правильно викопувати моркву
● За місяць до збору врожаю припиніть поливати моркву.
● Викопувати потрібно в сухий день. Краще увечері – тоді вона буде солодшою. Вдень морква накопичує цукор, а вночі його витрачає.
● Якщо земля суха, копати слід вилами – так найлегше і менше шансів пошкодити плоди. З вологої землі її можна просто повисмикувати руками.
● Не варто тримати моркву в купах – так вона не зможе просохнути. Відразу зріжте або відкрутіть бадиллся. Обтрусіть руками землю і залиште коренеплоди на дві години на городі. Далі потрібно перенести їх у прохолодне приміщення, яке добре провітрюється, і залишити там на добу.
● Після цього моркву слід перебрати – відбракувати гнилі, уражені хворобами й пошкоджені плоди. А решту спустити в погріб.
Вас це може зацікавити: Як зберігати розрізаний авокадо, щоб не темнів тиждень
Названо найкращий спосіб зберігання огірків – будуть свіжими понад два тижні