Вершинна гнилизна – так називається це захворювання томатів, здатна зіпсувати весь ваш урожай. Але якщо вчасно помітити проблему, її можна вирішити.
Що таке вершинна гнилизна
Помідори – один з найпопулярніших літніх овочів. Але виростити смачні, гарні плоди – завдання не легке, оскільки вони сприятливі до великої кількості хвороб та шкідників.
Втім, вершинна гнилизна – не хвороба, а тому хімікатами її не вилікуєш. Невеликі коричневі плями на нижній частині плоду, які з часом збільшуються, висихають і стаючи чорними, займаючи до половину помідора, це фізіологічний розлад, пояснюють експерти. Він спричинений недостатнім засвоєнням кальцію.
Кальцій – матеріал для клітин плодів. Коли його не вистачає, тканини слабшають та починають руйнуватися. Це біда не лише помідорів – перці теж страждають від гнилизни.
Причини поганого засвоєння кальцію
Інколи воно трапляється через травми коренів. Помідори, посаджені в холодний ґрунт, можуть не розвинути міцної кореневої системи.
Надмірно удобрені помідори також можуть не засвоювати кальцій. Вірніше, вони його засвоюють, але листя «перехоплює» мінерал, тому до плодів він просто не доходить.
Важливу роль у цьому процесі грає бор. Він допомагає рослинам засвоювати кальцій. Нестача бору означає, що навіть за наявності кальцію рослина не зможе ним скористатися.
Недостатній полив – ще одна проблема. Помідорам потрібна волога, щоб поживні речовини сягнули плодів. Без неї листя та плоди просто згорять.
Надто кислий ґрунт теж сприяє дефіциту калію в помідорах. Кальцій у ньому є, але стає недоступним для коріння.
Що робити
Насамперед визначити, яка саме причина викликала хворобу у вашому випадку.
Перед посадкою варто перевірити кислотність ґрунту на городі. Вам потрібен рівень pH від 6,5 до 7,5. Якщо він нижчий, доведеться його вапнувати.
Найкраще використовувати добрива з низьким вмістом азоту, але з високим вмістом фосфору.
Не обробляйте ґрунт ближче ніж на 30 см від основи помідорів, щоб не пошкодити коріння.
І не лінуйтеся регулярно їх поливати!
Вас це може зацікавити: Як виростити солодкі помідори: 5 кроків до ідеального смаку
Де не можна саджати помідори: 5 невдалих місць для гарного врожаю