У популярного засобу для схуднення виявили побічний ефект – він допомагає завагітніти: протизаплідні препарати безсилі

Жінки, які використовували Ozempic та Mounjaro, щоб скинути зайву вагу, почали народжувати дітей.

У цій історії цілих два несподіваних моменти: сам факт вагітності і те, що вона може наступити навіть на тлі прийому протизаплідних препаратів.

Деякі жінки розповідають, що вони довгий час не могли завагітніти, але пігулки допомогли їм схуднути і пізнати радість материнства.

27-річна Хейлі Глатфелтер з Техасу страждала на полікістоз яєчників і не могла завагітніти. Але через чотири місяці після того, як почала приймати семаглутид (діюча речовина Ozempic), тест на вагітність дав позитивний результат. Щоправда, протизаплідних у той період вона не приймала, однак через проблеми з фертильністю не сподівалася, що зможе завагітніти.

У експертів у галузі репродуктивної медицини є пояснення цьому явищу.

Ожиріння завжди викликає гормональний баланс, кажуть вони. А зниження ваги ставить все на свої місця і, відповідно, поліпшує фертильність. Окрім того, давно відомо, що певні препарати здатні впливати на ефективність протизаплідних пігулок –  нівелюють їх дію.

Попри те, що для деяких жінок вагітність стала приємним сюрпризом, вони закликають не розглядати Ozempic та інші засоби для схуднення як препарати від безпліддя.

«У цих ліках немає нічого конкретного, що могло б робити людей більш плодючими, окрім їх взаємодії з протизаплідними таблетками. Це їхній вплив на втрату ваги допомагає регулювати менструальний цикл, тим самим збільшуючи шанси жінок завагітніти», – переконаний доктор Утсаві Шах, доцент кафедри акушерства та гінекології з Бейлорського медичного коледжу в Х’юстоні.

До того ж, дослідження, проведені на мавпах, кроликах та щурах, показали, що під час вагітності Ozempic та його аналоги можуть провокувати викидні. Також фіксувалися випадки, коли малята тварин народжувалися із вродженими дефектами.

Тому навіть виробники ліків про всяк випадок рекомендують жінкам припинити прийом препаратів для зниження ваги щонайменше за два місяці до запланованої вагітності.

Вас це може зацікавити: Стрес під час вагітності позитивно впливає на розумові здібності дитини

43-річна американка схудла на 117 кілограмів: як їй це вдалося

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист