Приваблива отрута: повний список садових рослин, які можуть вбити вашого домашнього улюбленця

Ви навіть не уявляєте, яка небезпека чатує на вашого кота чи собаку у квітнику! Половина квітів, якими ви так милуєтеся й надихаєтеся, для них може стати смертельною отрутою.

З настанням тепла собачників на вулиці стало в рази більше. Тепер можна годинами вигулювати домашніх улюбленців – аби тільки час був. Для власників дач та приватних будинків проблема з вигулом взагалі не стоїть: чотирилапі вихованці хоч весь день  можуть гасати по двору, валятися в траві, полювати на пташок і нюхати квіточки.

Але насправді квіти і зелень – велика проблема. Собаки і коти люблять гризти рослини. А серед них немало токсичних – настільки отруйних, що це може призвести навіть до зупинки серця. 

Запам’ятайте цей список рослин, від яких домашні улюбленці повинні триматися якомога далі.

Крокуси. Напевно, найнебезпечніші квіти. Якщо ваш песик добряче полачує ними, а ви вчасно не відреагуєте і не надасте йому допомогу, в нього можуть відмовити життєво важливі органи.

Тюльпани. В них отруйне буквально все: цибулина, стебло, листя і квіти. Якщо собака проковтне якусь частину тюльпана, діареї не уникнути. Отрута впливає і на нервову систему – може виникнути депресія.

Гіацинти. Квіти з тієї ж опери, що й тюльпани. Можуть провокувати у тварин подразнення ротової порожнини та горла, блювоту, слиновиділення і проблеми з диханням.

Іриси. Найбільша концентрація токсичної сполуки іризину – у цибулині. Якщо собака почне викопувати квітку, виникне подразнення в горлі.

Нарциси. Токсична сполука лікорин може викликати у котів та собак діарею і спазми живота. Іноді спричиняє зниження артеріального тиску і проблеми з серцем. Навіть вода у вазі, в якій стояли нарциси, токсична.

Дзвоники. Вони місять глікозиди, що небезпечні не лише для собак і котів, але й для коней і корів. Потрапивши в шлунок, викликають дискомфорт у животі, тремтіння м’язів і подразнення шкіри.

Азалії та рододендрони. Містять граянотоксини, які у собак викликають блювоту та утруднене дихання.

Гортензії. Якщо собаці сподобається смак красуні гортензії і він добре нею пообідає, ціаногенний глікозид може викликати блювоту, діарею та втрату апетиту.

Герань. Весною ці кімнатні квіти часто висаджують у відкритий ґрунт. Якщо в оселі кіт чи собака не звертали на неї увагу, на вулиці можуть спробувати на зуб. Це означає, що ефірні олії ліналоол і гераніол можуть викликати у тварин алергію, дерматит чи блювоту.

Плющ. Це не квітка, але теж може зацікавити тарин. Між тим, тритерпеноїдні  сапоніни у їхньому складі для домашніх улюбленців – сильний токсин.

Слідкуйте за своїми домашніми улюбленцями і не дозволяйте «пастися» там, де не слід. Якщо ж їм сподобаються айстри, троянди чи левиний зів, можете не нервувати – ці квіти абсолютно безпечні.

Вас це може зацікавити: Викликають отруєння, галюцинації і сліпоту: 5 рослин, яких не повинно бути у вашому саду

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист