У яких продуктах кальцію в рази більше, ніж у молоці

Здавна вважається, що найбільше кальцію міститься у молочних виробах. Однак насправді це далеко не так.

Кальцій – важливий для нашого організму мінерал. Він має вирішальне значення для здоров'я кісток, зубів, нервової системи, скорочення м'язів та контролю згортання крові.

Необхідна добова норма споживання становить 1000 мг для дорослих та 1200 мг для осіб старше 50 років, дітям віком від 4 до 18 років рекомендовано вживати 1300 мг.

Основним джерелом кальцію вважаються молочні продукти. Втім, через непереносимість лактози, проблеми з травленням та кишечником або веганську дієту багато людей уникають вживання молочних продуктів.

Це не означає, що організм приречений на дефіцит кальцію. Його можна знайти в продуктах рослинного походження. Причому набагато більше, ніж у молоці.

Листова зелень та трави. Якщо в 100 г молока міститься 113 мг кальцію, то в 100 петрушки – 138 мг! А в капусті кейл взагалі – близько 150-250 мг! Додавання зелених овочів до смузі, супів, рагу, салатів допоможе забезпечити організм потрібною кількістю кальцію і довгим списком поживних елементів.

Молочні продукти рослинного походження. Соєві продукти – одне з найкращих рослинних джерел кальцію, чудова альтернатива молочним продуктам. Щоправда, соєве молоко програє коров’ячому в цьому плані – містить лише близько 80 мг кальцію. Але компенсує це універсальністю: його можна додавати до кави, смузі, коктейлів, чаю або готувати з ним смачні веганські ласощі. Зате в 100 г тофу – від 350 мг кальцію. Цей продукт також містять багато клітковини, вітамінів та мінералів.

Горіхи. Особливо високий вміст кальцію в бразильських горіхах (160 мг), фундуці (188 мг), мигдалі (273 мг). Регулярне вживання горіхів у помірних кількостях допомагає схуднути, регулює артеріальний тиск, знижує ризик серцево-судинних та метаболічних захворювань, таких як діабет 2 типу.

Насіння. Якщо ви шукаєте продукти з рекордним вмістом кальцію, вам потрібне насіння. Наприклад, чіа – 630 мг в 100 г продукту. А в кунжуті його взагалі 975 мг. Крім того, що насіння кунжуту є одним із найбагатших рослинних джерел цього мікроелементу, воно містить інші важливі поживні речовини. Зокрема, магній і фосфор, які допомагають засвоювати кальцій і сприяють здоров'ю м'язів і нервів.

Вас це може зацікавити: Дефіцит кальцію в організмі: чим загрожує, як розпізнати і як з ним упоратися

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист