Як правильно їсти кавун: одна помилка може коштувати вам здоров’я

Хоча ми не їмо шкірку кавуна, її слід добре вимити, перш ніж вживати.

Всі знають, що кавуни часто мають високий вміст нітратів, тому їх намагаються перевірити перед вживанням. Добре, якщо є нітратомір. Якщо немає, визначають на око – за певними ознаками.

При цьому одну просту процедуру, від якої теж залежить наше здоров’я, більшість людей пропускає: не миють кавун перед нарізанням.

Доктор Дарін Детвайлер, експерт з безпеки харчових продуктів, радить завжди мити кавуни, причому дуже ретельно.

По-перше, кавуна, який ви принесли додому, перед вами торкалися руки великої кількості людей. Хтось перед цим міг гладити вуличну кицьку чи тримався за поручень у громадському транспорті. Ще хтось витирав рукою носа або чухався. А потім немитими руками перемацував перед вами кавуни. Страшно уявити, які бактерії на них залишилися.

Не забувайте й про те, що кавуни ростуть на землі, частинки якої прилипають до нього разом з мільярдом різноманітних патогенів. Крім того, на них осідає пил і бруд, приземляються комахи. Додатково кавуни забруднюються під час транспортування.

Тож коли ви ріжете чистий на вигляд кавун, лезо ножа переносить усі ці бактерії зі шкірки безпосередньо всередину плоду. Саме так у ваш організм потрапляють сальмонела, лістерія, кишкова паличка та інші бактерії, які можуть спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям.

Симптоми харчового отруєння зазвичай включають нудоту, блювоту та діарею. Тривати вони можуть кілька днів.

Оскільки кавуни не піддаються термічній обробці, єдиний ефективний спосіб запобігти їх потраплянню в організм – добре помити. Бажано з милом – так шкірка краще очиститься.

До речі, ця порада стосується не лише кавуна. Диню слід мити ще з більшою ретельністю – у неї шорстка шкірка, тому вимити звідти бактерії складніше.

Вас це може зацікавити: Як зрозуміти, чи містить кавун нітрати, без спеціальних приладів

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист