Коли наступного разу будете в роздумах стояти перед десятком видів листових салатів, розмірковуючи, який взяти, обирайте найкорисніший.
Листова зелень – смачне й корисне доповнення до нашого раціону. Однак не вся вона має однакову поживну цінність. Ці види салатів та листової зелені дієтологиня Емі Девіс виділяє з-поміж інших.
Шпинат
№1 у списку листової зелені. Своєю популярність шпинат завдячує нейтральному смаку – він чудово доповнює не тільки овочеві салати, і й фруктові. Його можна тушкувати, додавати до соусів, смузі і навіть у випічку. А ще він багатий на антиоксиданти та вітамін К, залізо, калій, фолієву кислоту. Шпинат – рекордсмен за вмістом каротиноїдів, які підтримують зір. Він містить речовини, які нейтралізують негативний вплив канцерогенних речовин. Проте через високий рівень щавлевої кислоти та оксалатів його слід обережно вживати людям з порушеннями водно-сольового обміну, сечокам'яною хворобою, артритом, подагрою, захворюваннями печінки.
Капуста кейл
Це джерело корисних речовин. Вітаміни K та C необхідні нам для здоров’я крові та імунітету, лютеїн – для очей та зниження рівня поганого холестерину, глюкозинолати мають виражені протиракові властивості, клітковина сприяє нормалізації роботи кишечника та схудненню. Найкраще смакує в салатах. З обсмаженої капусти кейл виходить чудовий гарнір, а відварена додає смаку супам та рагу.
Рукола
Один з найпопулярніших салатів містить вітамін С, кальцій і корисні для серця нітрати. Вітамін А підтримує гарний зір, вітамін К, кальцій і магній сприяють міцності кісткової тканини. Руколу можна вживати для профілактики остеопорозу, для зниження рівня стресу та контролю ваги. Ідеально підходить для салатів.
Ромен
Цей вид салату чудово насичує й гідратує, оскільки містить велику кількість води. Крім того, він багатий на вітаміни А та К, а також на фолати, які позитивно впливають на кровотворення. Ромен сприяє метаболічним процесам та травленню, поліпшує імунітет, знижує артеріальний тиск і в цілому підтримує здоров’я серця. Саме він найкраще смакує в салаті «Цезар».
Радічіо
Один з небагатьох, який не боїться термічної обробки, більше того – виграє від неї. Тушкований або смажений на грилі стає ніжнішим і втрачає гіркоту, яка декого зупиняє від споживання радічіо. Але не втрачає своєї поживної цінності: він багатий на калій, вітамін К та антоціани – антиоксиданти, які допомагають зменшити запалення та підтримувати здоров’я мозку.
Баттерхед
В народі його називають маслянистим салатом – за м’який смак. Баттерхед містить калій і вітаміни А і С, підтримує здоров’я серця та очей і імунітет. Завдяки антибактеріальним властивостям сприяє швидшому загоєнню ран, допомагає боротися з інфекціями. Через свою ніжну текстуру не підлягає термічній обробці (з нього вийде каша).
Вас це може зацікавити: Кому дієтологи не радять вживати руколу
З якими продуктами поєднувати шпинат, щоб отримати від нього максимум користі