Макарони – популярний, але не надто корисний продукт, оскільки має високий глікемічний індекс. Втім, існує хитрість, яка допоможе його зменшити до безпечного рівня.
Вони чудово поєднуються з великою кількість інгредієнтів – якщо творчо підходити до приготування макаронів, ніколи не набриднуть. Дехто готовий їх їсти щодня і навіть кілька разів на день. Однак через перспективу набрати зайву вагу дозволяють собі таку розкіш одиниці.
Цільнозернові макарони та з твердих сортів пшениці корисніші. Вони містять більше клітковини, вітамінів та мінералів. А головне – мають нижчий глікемічний індекс, що дозволяє уникати різких стрибків цукру в крові. Проте навіть їх слід їсти з пересторогою.
Втім, іспанський дієтолог Луїс Самора знає, як зробити макарони безпечнішими – уникнути різких сплесків цукру.
Останні дослідження показали, що сильне охолодження білого хліба сприяє тривалішому вивільненню цукру в кров, а його падіння робить м’якшим. Це працює не лише для хліба, але й для макаронів.
Цей механізм базується на перетворенні швидко засвоюваного крохмалю на резистентний, який не засвоюється у тонкому кишечнику, а відтак, не сприяє збільшенню ваги – навіть може зменшувати її.
Що для цього потрібно? Охолоджувати готові макаронні вироби в холодильнику впродовж 12-24 годин. Їх можна навіть заморожувати, хоча це не обов’язково (хіба якщо це залишки, які шкода викидати, а їсти вже ніхто не хоче).
Звичайно, свіжі макарони смачніші. Але охолодження чи замороження (у морозилці готовий продукт можна зберігати не більше трьох місяців) – не надто велика жертва, якщо потрібно робити вибір між «їсти на наступний день» і «відмовитися взагалі».
Вас це може зацікавити: Чи потрібно накривати каструлю кришкою під час варіння макаронів: нюанс, від якого залежить смак страви
Як не зіпсувати макарони по-флотськи: 6 секретів приготування ідеальної страви