Як правильно “прикурити” автомобіль

Акумулятор автомобіля може розрядитися у найбільш непідходящий момент, наприклад, після тривалого простою у гаражі або якщо власник довго не реагував на спрацювання сигналізації.

Підзарядити АКБ можна простим перевіреним методом, який називається “прикурюванням”. Насправді дане слово ніяк не пов'язане з палінням. Прикурювання — це один із дієвих способів запуску непрацюючого акумулятора від зарядженого акумулятора іншого авто. Розглянемо, які особливості має даний метод і як правильно його застосовувати.

Коли можна “прикурювати” автомобіль 

Використовувати даний спосіб необхідно лиш тоді, коли ви на 100% впевнені, що ваш автомобіль не має будь-яких несправностей. Розряджена АКБ — це не завжди ознака проблем, пов’язаних з технічним станом машини. Втрата заряду може бути пов’язана з тривалим використанням мультимедіа в автомобілі під час стоянки, тривалим простоюванням машини на відкритій території, особливо, за умови низької температури повітря. Водночас категорично не рекомендуємо “прикурювати” авто у наступних випадках:

  •   • попередньо були виявлені ознаки несправності бортової мережі;
  •   • у салоні або підкапотному просторі виник характерний хімічний або димний запах;
  •   • машина раптово заглохла під час експлуатації, і її неможливо завести;
  •   • виявлена несправність ременя генератора.

Обов'язково оцініть стан АКБ. Якщо є будь-які механічні пошкодження і ознаки розгерметизації акумулятора, його ні в якому разі не можна прикурювати від АКБ іншого авто! 

“Прикурювання” автомобіля: що знадобиться і як правильно виконувати 

Для запуску разряженного акумулятора необхідний автомобіль-донор, оснащенний справним акумулятором. Бажано, щоб заявлена виробником місткість АКБ “донора”  співпадала з місткістю акумулятора, який потребує “прикурювання”. Також повинні співпадати характеристики двигунів, зокрема, потужність й об’єм. 

Для “прикурювання” необхідно підготувати пускові дроти з “крокодилами”. Вони забезпечать з'єднання клем обох АКБ. Зверніть увагу на переріз (діаметр) дроту. Для акумуляторів з високим показником ємності необхідний дріт великого діаметру і, навпаки. Більше корисних лайфхаків щодо вирішення проблем з авто ви знайдете на сайті https://turboday.com.ua/uk/

Підготувавши все необхідне для роботи, можна “прикурювати” авто. Зазвичай алгоритм дій надається у посібнику з експлуатації машини. Якщо з якихось причин ви не можете знайти необхідну інформацію, проста інструкція дасть змогу виконати всі роботи згідно правил:

  1.   1. Автомобіль-донор повинен стояти таким чином, щоб довжини дротів з “крокодилами” вистачило для з'єднання акумуляторів обох машин. Якщо немає впевненості у 100% зарядці АКБ “донора”, його двигун треба завести і дати йому попрацювати протягом 7-10 хвилин. 
  2.   2. Перед безпосереднім “прикурюванням” обов’язково вимкніть двигун і всі прилади авто-донора, які живляться від бортової мережі. Перевірте, чи не заряджаються від неї сторонні гаджети, наприклад, смартфон. 
  3.   3. Затискач-крокодил червоного дроту приєднуємо до клеми “плюс” непрацюючого акумулятора. Другий затискач з’єднуємо з АКБ “донора”. 
  4.   4. Затискач мінусового дроту приєднайте до АКБ “донора”. Інший мінусовий затискач — до будь-якої непофарбованої частини кузова авто з непрацюючою АКБ. Бажано, щоб ця частина знаходилась біля стартера.

 

Таким чином ми отримуємо єдиний працюючий ланцюг для підзарядки. Спробуйте запустити двигун “реципієнта”. Якщо мотор вдалося запустити, від’єднуйте дроти з клемами, але строго у зворотній послідовності, щоб уникнути короткого замикання. Зняття дротів необхідне для того, щоб запобігти перевантаженню генератора авто. 

Наступні 20-30 хвилин після вдалого “прикурювання” двигун автомобіля-реципієнта повинен працювати. Це дозволить зарядити АКБ для подальшої експлуатації. При цьому бажано, щоб автомобіль протягом перших 20-30 хвилин їхав. На високих обертах двигуна акумулятор якісно зарядиться. 

Правильне “прикурювання” АКБ автомобіля від авто-донора не шкодить технічному стану обох машин. Важливо дотримуватися правил безпеки, підібрати дроти з клемами в залежності від ємності акумулятора і не забувати про правильну послідовність з'єднання АКБ “донора” і “реципієнта”.

 

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист