Цей горіх один з найдорожчих і найкалорійніших. А ще надзвичайно корисний.
Усі горіхи корисні для організму. Макадамія у дієтологів на особливому рахунку.
Батьківщина макадамії – Австралія, але зараз горіх вирощують на Гавайях, у Новій Зеландії, ЮАР, Кенії, Зімбабве.
Незважаючи на високу калорійність (майже 800 ккал/100 г), вони містять переважно мононенасичені жири. А також є джерелом білків, клітковини, вуглеводів, марганцю, міді, магнію, вітамінів, антиоксидантів.
Завдяки такому поживному профілю горіхи макадамії містять різноманітні корисні рослинні сполуки, які підтримують загальне самопочуття.
Про їхні основні переваги для здоров’я пише Healthline.
Бережуть здоров'я кишечника. Клітковина в горіхах макадамії діє як пребіотик, живлячи корисні кишкові бактерії. Ці бактерії виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (SCFA), які захищають від розладів травлення (синдром подразненого кишечника, виразковий коліт, хвороба Крона).
Регулюють рівень цукру в крові. Високий вміст мононенасичених жирів, низький вміст вуглеводів і цукру та помірна кількість клітковини – виграшна комбінація, корисна для людей з діабетом. Дослідження показують, що від 30 до 85 г макадамії щодня здатні поліпшити рівень гемоглобіну A1c – ключового маркера довгострокового контролю рівня цукру в крові.
Зменшують запалення. Горіхи макадамії багаті на антиоксиданти флавоноїди, які допомагають захистити організм від окислювального стресу та запалення.
Підтримують здоров'я серця. Приблизно 40 г цих горіхів можуть знизити рівень загального та поганого холестерину на 10%. Також вони допомагають знизити маркери запалення, пов’язані з хворобами серця, за рахунок мононенасичених жирів.
Протидіють раку. Лабораторні дослідження показали, що флавоноїди та рослинні сполуки токотрієноли агресивно налаштовані проти ракових клітин – можуть з ними боротися.
Захищають клітини мозку. Токотрієноли захищають не тільки від онкологічних захворювань, а й від ризику нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і Паркінсона.
Сприяють схудненню. Хоча горіхи макадамії калорійні, вони можуть контролювати вагу. Вміст клітковини та білка сприяє насиченню і допомагає приборкати апетит. Крім того, дослідження показують, що деякі жири в горіхах не вивільняються з їхніх волокнистих стінок під час травлення. А значить, організм отримує менше калорій. Пальмітолеїнова кислота (омега-7) також запобігає набору ваги.
Продовжують життя. Дослідження показали, що люди, які вживають щонайменше 10 грамів горіхів на день, мають на 23% менший ризик смерті протягом 10-річного періоду.
Протипоказань у макадамії мінімум. Обережно слід вживати людям з непереносимістю горіхів або алергією на них і особам, які контролюють калорії.
Вас це може зацікавити: Три захворювання, при яких дуже корисні горіхи