Початок квітня – час для збору свіжого березового соку. Дієтологи погоджуються: від дуже корисний. Але застерігають: для декого може бути досить небезпечним.
Користь березового соку
Березовий сік не даремно вважають природніми ліками – у ньому справді є багато корисних речовин, які здатні підтримати організм.
Це джерело вітамінів (зокрема, В1 та В12, С), мінералів (калію, натрію, магнію, заліза, кальцію), антиоксидантів, органічних кислот (оцтової, яблучної, молочної, лимонної).
Напій сприяє зміцненню імунітету, поліпшує травлення та обмін речовин, допомагає очистити організм від шлаків і токсинів, позитивно впливає на здоров'я серця і судин, захищає клітини та уповільнює їх старіння.
Тим не менше, пити березовий сік літрами дієтологи не радять – не більше однієї-двох склянок на день.
Щоб отримати максимальну користь, пити його варто свіжим, бажано відразу після збору. Або заморозити і насолоджуватися впродовж року – більшість корисних речовин після розморожування збережеться.
Шкода березового соку
Втім, є категорія людей, для яких навіть мінімальна доза соку небажана – вона може спричинити загострення захворювань.
Березовий сік не можна вживати тим, хто страждає від алергії на пилок рослин – він може спровокувати алергічну реакцію.
Він протипоказаний тим, хто страждають на сечокам'яну хворобу або будь-які захворювання нирок. Сечовина в його складі може посилити перебіг цих захворювань.
При виразковій хворобі або гастриті з підвищеною кислотністю березовий сік також буде зайвим. Він може викликати подразнення слизової оболонки шлунку, посилити симптоми гастриту та призвести до загострення захворювання.
Враховуючи велику кількість фруктози в цьому соку, до нього варто обережно відноситися тим, в кого діагностований цукровий діабет.
Вас це може зацікавити: Який сік найкраще знижує холестерин і артеріальний тиск
Потужніший за антибіотик: це копійчаний сік вбиває сальмонеллу і ряд небезпечних бактерій