Чому ніколи не слід видаляти кісточки з рибних консервів, – пояснює дієтологиня

Кісточки в рибних консервах у декого викликають сумніви: їсти чи не їсти? Дієтологи заспокоюють: вони їстівні і навіть дуже корисні.

Рибні консерви завжди виручають, якщо у вас немає часу готувати їжу. Окрім того, що продукт зручний, він ще й корисний.

«Якщо ви хочете мати міцні кістки та зуби, їжте рибні консерви. Вони містять вдвічі більше кальцію, ніж молоко», – пояснює дієтологиня Джулія Фарре.

Кальцій задіяний у формуванні та підтримці міцності кісток та зубів, бере участь у скороченні м'язів, включаючи серцебиття, а також важливий для передачі нервових імпульсів.

Щоб максимально використати весь кальцій, який є в консервах, їх потрібно їсти разом з кістками, каже дієтологиня.

Переваги вживання риби з кісточками

Крім збагачення організму кальцієм рибні кісточки мають й інші корисні властивості.

Дають енергію. Кісточки – джерело фосфору. Разом з кальцієм він життєво важливий для здоров'я кісток та вироблення енергії.

Підтримують серцево-судинну систему. Багато риб, особливо жирні види, такі як сардини та скумбрія, зберігають омега-3 жирні кислоти в кістках і навколишніх тканинах. Ці жири необхідні для здоров'я мозку, зменшення запалення та підтримки серцево-судинної функції.

Сприяють еластичності шкіри. Рибні кістки містять колаген – білок, який відповідає за еластичність і загалом – за молодість шкіри. Також він потрібен суглобів та здоров'я кишечника.

Поліпшують самопочуття і настрій. Магній, цинк і селен відіграють життєво важливу роль у всьому, від імунної функції до вироблення енергії.

Чи всі кісточки корисні

Як і м’ясо риби, кістки можуть накопичувати забруднювачі, такі як ртуть та інші важкі метали. Тому експерти зі здорового харчування радять обирати якісні консерви від перевірених виробників. І віддавати переваги дрібнішим видам риб – як правило, вони мають нижчий рівень забруднення.

Найкращі варіанти – сардини, кілька, бички.

Також непоганий вибір – форель, анчоуси.

Консерви великих риб можуть містити токсичні речовини.

Чи безпечно вживати кісточки?

Коли йдеться про дрібних риб (сардини, кілька, скумбрія тощо) – абсолютно безпечно.

Їхні кісточки від природи м’які та крихітні. Під час консервування рибу готують за високих температур, що ще більше пом’якшує кістки, роблячи їх безпечними для вживання та легкозасвоюваними.

Вас це може зацікавити: Найкорисніша риба, яку варто їсти часто: знижує тиск і очищає судини

Вчені з’ясували, яку рибу треба їсти, щоб жити довго, як японці

3 причини відмовитися від риби тілапії

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист