Оливки можуть відрізнятися розміром, кольором і смаком – це залежить від сорту, регіону вирощування та маринаду. Незмінним залишається одне: їхня користь для організму.
Цікавий факт: більшість сирих оливок занадто гіркі, щоб їх вживати. Причина криється в антиоксиданті олеуропеїні. Мариновані оливки втрачають гіркоту, оскільки проходять певну обробку, а разом з нею – й частину антиоксидантів. Тим не менше, вони не втрачають своєї цінності для здоров’я.
Покращують стан серцево-судинної системи
Оливки багаті на мононенасичену олеїнову кислоту, яка допомагає регулювати рівень холестерину та кров'яний тиск, знижуючи тим самим ризик серцевих захворювань.
Забезпечують організм корисними жирами
Мононенасичені жири становлять майже 70% від загального вмісту жирів в оливках. На відміну від насичених жирів не сприяють закупорці артерій, що сприяє здоров’ю серцево-судинної системи. Крім того, поліпшують засвоєння жиророзчинних вітамінів.
Містять значну кількість вітаміну Е
Вітамін Е – життєво важливий антиоксидант, який підтримує функцію імунної системи та метаболізм. Захищає клітини від окислювального пошкодження, нейтралізуючи вільні радикали. Разом з іншими антиоксидантами – олеуропіном, гідрокситирозолом, тирозолом, олеоналовою кислотою та кверцетином – працює на зниження ризиків серцево-судинних захворювань.
Мають протизапальну дію
Поліфенол олеокантал, який міститься в оливках, має таку ж фармакологічну активність, як і ібупрофен. Тобто діє як протизапальний засіб. Дослідження показали, що найкраще ця властивість проявляється у осіб з ревматоїдним артритом.
Захищають від когнітивних розладів
Олеокантал підтримує здоров'я мозку. Це стає особливо корисним з віком, оскільки його пов'язують зі зниженням ризику розвитку хвороби Альцгеймера.
Пригнічують ріст ракових клітин
Деякі дослідження вказують на те, що антиоксиданти можуть знижувати ризик розвитку певних видів раку. Зокрема, добавки вітаміну Е пов'язують зі зниженням ризику розвитку раку простати на пізній стадії у курців.
Контролюють рівень цукру в крові
Харчові волокна, на які багаті оливки, уповільнюють всмоктування глюкози, зменшуючи піки інсуліну. Мононенасичені жири покращують чутливість до інсуліну, посилюючи поглинання глюкози клітинами. Усі ці властивості допомагають запобігти діабету 2 типу та підтримувати стабільний рівень енергії.
Оскільки оливки калорійні, рекомендується вживати не більше 10 штук на добу.
Людям із захворюванням жовчного міхура слід обережно вводити їх у свій раціон, оскільки оливки мають жовчогонну властивість. Також є певні застереження до вживання особами підвищеною кислотністю та гастритом.