Капсульна кава здобула величезну популярність в останні роки завдяки своїй зручності та простоті використання. Однак дослідження показують, що її вживання має певні ризики для здоров’я.
Одна з найсуттєвіших переваг капсульної кави – її зручність. Натискаєте кнопку – і за кілька секунд насолоджуєтесь свіжозавареною кавою. Не треба заварювати вручну, чекати, поки змелеться кава, а потім мити молочник і чистити контейнер з кавовою гущею. Ідеальний варіант для зайнятих людей і лінивих.
Смак – ще одна перевага капсульної кави. Так, вона не настільки міцна, як у звичайній кавомашині. Але цей момент компенсує широкий вибір варіантів. Лате, капучино, капучино з карамеллю, еспресо – на будь-який смак знайдеться варіант.
Втім, науковці знайшли в цій каві і свої мінуси.
Виявляється, у процесі обсмажування кавових зерен виділяється фуран – органічна сполука, потенційний канцероген. У звичайних умовах ця летюча речовина поступово випаровується. Але не з капсульної кави – герметична конструкція капсули перешкоджає виходу фурану. В результаті концентрація цієї речовини в напої може бути вищою, ніж у будь-яких інших видах кави.
Лабораторні дослідження на гризунах показали: фуран спровокував патологічні зміни в печінці гризунів і підвищив ризик розвитку онкологічних захворювань.
Кавові капсули можуть становити ризик для здоров'я і через потенційне виділення хімічних речовин з пластику, з якого вони виготовляються. Зокрема, бісфенолу А та фталатів, відомих своєю здатністю порушувати ендокринну функцію.
Деякі дослідження показують, що під впливом високих температур і тиску під час заварювання речовини з цих пластмас можуть потрапляти в каву. Так само як і клей, що в них використовується.
Вплив цих речовин на організм людини потребує подальшого вивчення, вважають вчені. А поки що вони радять не зловживати капсульною кавою і чергувати її зі свіжозвареною та фільтрованою.
Вас це може зацікавити: Не тільки серце: при яких захворюваннях протипоказано вживати каву