Здоровому травленню сприяє не тільки їжа, а й напої. Найкращий вибір для кишечника – вишневий сік.
Соки часто сприймаються як одна із складових здорового харчування. Однак це велика помилка, вважає гастроентеролог Джозеф Салхаб. Особисто він дуже обережно відноситься до більшості з них, оскільки вони не містять такої кількості клітковини та поживних речовин, які є у фруктах, але можуть містити додані цукри.
Але і в нього є свої фаворити серед соків. З усіх можливих варіантів виділяє три, багаті на поліфеноли та антиоксиданти: сік журавлини, чорниці та вишні.
Вишневий у його власному рейтингу на першому місці. Недавні дослідження показали, що він допомагає зменшити маркери запалення у людей із запальними захворюваннями кишечника. Це пов'язано з високим вмістом антоціанів та хлорогенових кислот.
Зокрема, у пацієнтів з легким та помірним виразковим колітом, які вживали 130 мл розведеного вишневого соку двічі на день впродовж шести тижнів, спостерігалось зниження маркера запалення кишечника на 40%.
За словами доктора Салхаба, такий ефект стає можливим завдяки тому, що кишкові бактерії використовують поліфеноли для вироблення протизапальних сполук.
І це не єдина перевага вишневого соку для здоров’я. Він є природним джерелом гормону сну мелатоніну. Тому доктор Салхаб рекомендує його пити на ніч, розводячи холодною водою.
Також цей сік допомагає боротися із запаленням та больовими відчуттями при артриті і запаленні очей, зменшує ризик розвитку деменції та ракових захворювань.
Але щоб отримати від нього максимальний ефект і при цьому не зашкодити здоров’ю, слід вживати стовідсотково натуральний сік, приготований власноруч. Сік, розбавлений водою з додаванням цукру, втрачає свою поживну цінність, натомість збагачуючись калоріями. А значить, може сприяти збільшенню ваги та постійній втомі.
Вас це може зацікавити: Названо напої, які підтримують здоров’я печінки та кишечника
5 важливих продуктів для кишечника, які гастроентеролог радить їсти щодня