Ви так раділи рясній зав’язі слив і мали на них плани, а вони почали гнити в процесі дозрівання? Не виключено, що це ваша провина.
Сіра гнилизна (моніліоз) – дуже поширене захворювання у кісточкових культур. Як правило, воно спіткає рослини при підвищеній вологості. Втім, причина може бути в іншому – в обрізці дерев.
Якщо минулого року сливи хворіли на сіру гнилизну, вони могли підхопити її повторно.
Справа в тому, що спори грибка, який викликає гнилизну, чудово переносять мінусову температуру. Якщо не видалити ушкоджені плоди (повністю, не залишивши жодної сливи) і не обрізали вражені гілки, вони перезимують і почнуть атакувати наступний урожай.
Втім, навіть якщо ви ретельно провели санітарну обрізку сливи, це не гарантує того, що зможете забути про сіру гнилизну.
Обрізаючи сухі та хворі гілки, потрібно відступити від видимого ураження на 10-15 см вниз по здоровій деревині. Грибниця моніліозу поширюється далі, ніж видно неозброєним оком, і розносить інфекцію.
Обрізання за таких умов має безліч важливих нюансів, які слід враховувати.
Зокрема, секатор чи пилку, якими користуєтесь, потрібно дезінфікувати після кожного зрізу хворої гілки. Чим – вибирайте самі: крутим розчином марганцівки, спиртом або хлоркою.
Тільки не протирайте зріз ганчіркою – так рознесете спори далі.
Ще один не менш важливий момент – що зробити зі зрізаними гілками та плодами, що обсипалися. В жодному разі не залишайте їх під деревом і не кладіть у компостну яму! Експерти радять їх відразу спалити, а ще краще – вивезти подалі від саду. Тільки в такий спосіб вдасться убезпечити наступного року сливи від сірої гнилі. А разом з ними – і сусідні дерева в саду.
Вас це може зацікавити: Що зробити з яблунями навесні, щоб на них не гнили плоди