Зелений горошок займає особливе місце серед овочів. Не проґавте можливості отримати від нього максимум користі – у свіжому вигляді він може принести її набагато більше, ніж очищений чи консервований.
Зелений горох – це, перш за все, джерело білка. За складом амінокислот він нагадує білок м'яса. Але в певних моментах горох навіть виграє у м’яса: він містить мінімум жиру і зовсім не має холестерину. Зате є джерелом клітковини, корисних цукрів, вітамінів A, PP, H і групи B, каротину, антиоксидантів тощо.
Не дивно, що йому приписують цілющі властивості.
Корисні властивості гороху
Налагоджує процес травлення. Клітковина в горосі сприяє росту корисних бактерій у кишечнику, що знижує ризик шлунково-кишкових проблем. Зокрема, виникнення закрепу.
Сприяє схудненню. Низька калорійність та високий вміст білка й клітковини дозволяють гороху сповільнювати травлення та викликати тривале відчуття ситості. Відтак, менше перекусі, калорій і нижча маса тіла.
Турбується про здоров’я серця. Калій допомагає регулювати кров'яний тиск, клітковина знижує рівень холестерину, а антиоксиданти – флавоноїди та каротиноїди – зменшують оксидативний стрес, що може знизити ризик серцевих захворювань. Дослідження показують, що 400 г бобових на тиждень знижують ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця на 10% – у порівнянні з тими, хто їх не вживає або вживає менше.
Регулює рівень цукру в крові. Горох має низький глікемічний індекс, тому рівень цукру в крові не підвищуватиметься швидко після його вживання. Крім того, дослідження показують, що магній в гороху може бути профілактичним заходом від діабету 2 типу.
Захищає зір від пошкоджень. Буквально 100 грамів гороху – це 2 міліграми лютеїну та зеаксантину, 10% від добової норми. Ці каротиноїди захищають очі від пошкоджень (зокрема, спричинених синім світлом та оксидативним стресом) і знижують ризик вікової макулярної дегенерації та катаракти.
Знижує ризик раку. Антиоксиданти в горосі мають протизапальні та протиракові властивості. Крім того, горошок містить сапоніни, які допомагають запобігти деяким видам раку.
Побічні ефекти вживання гороху
Зелений горошок містить антинутрієнти, які можуть перешкоджати травленню та засвоєнню деяких поживних речовин, і велику кількість клітковини, яка може ускладнити процес травлення. Тому потрібно слідкувати за розміром порції. 100 грамів на добу – максимум.
Людям з деякими проблемами зі здоров’я варто зменшити порцію або взагалі відмовитися від вживання гороху.
У тих, хто хворіє на подагру або має камені в нирках, є ризик загострення симптомів – через високий вміст пуринів, які сприяють утворенню сечової кислоти.
Особи з проблемами травлення, можуть страждати через газоутворення та здуття живота – їх провокують олігосахариди.
Не можна виключати й алергію, хоча вона на горошок буває рідко.
Вас це може зацікавити: Для здоров’я очей, серця та кісток: дієтологиня назвала найкорисніші види листової зелені