Правильно визначити час посадки овочевих культур – ключ до рясного урожаю.
При посадці овочів слід враховувати безліч нюансів. Значення має буквально все: місце посадки кожного овоча (залежно від того, любить він багато сонця чи ні), склад та кислотність ґрунту, правильне та вчасне підживлення, полив і боротьба зі шкідниками.
Однак основним фактором продуктивності рослини є час їхньої посадки.
Господиням завжди хочеться висадити розсаду та насіння якомога раніше. Але найперше правило, кажуть агрономи, – дочекатися, коли мине небезпека заморозків, і повітря та ґрунт достатньо прогріються.
Раптове зниження температури може вбити розсаду. Навіть якщо вона після такого стресу оговтається, розраховувати на щедре плодоношення не варто.
Посадка в холодний ґрунт може призвести до загальної затримки росту та дефіциту поживних речовин. Щоб визначити, чи достатньо він теплий для більшості овочів, досвідчені садівники радять застромити палець у ґрунт і потримати там приблизно хвилину. Якщо відчуєте дискомфорт, скоріш за все, ще зарано працювати в землі.
Якщо є ґрунтовий термометр, можна точно визначити температуру і співставити її з рекомендованою експертами-агрономами.
Ідеальною температурою ґрунту вважається:
● для селери, моркви, листової капусти, кольрабі, редиски, руколи, спаржі, цибулі-сіянки: +10°С (мається на увазі, що температура не повинна опускатися нижче цієї позначки вночі);
● для перцю, помідорів, горошку: +12°С;
● для огірків: +15°С;
● для буряка, дині, цвітної капусти: +16°С;
● для кукурудзи та квасолі: +18°С;
● для кавуна, кабачка, гарбуза: +20°С.
Щоб підготувати рослини до умов відкритого ґрунту, їх слід гартувати. Спочатку виносити на вулицю на годину, поступово збільшуючи час перебування.
Крім того, у прохолодні дні потрібно їх накривати.
Вас це може зацікавити: Що посадити поряд з помідорами, щоб вродили, як божевільні