Влаштувати пікнік з шашликами і зіпсувати їх – що може бути прикрішим? Підказуємо, яких помилок слід уникати, щоб м’ясо вдалося на славу.
Приготування шашлику здається нескладним процесом. Ну що в ньому може піти не так? Усе! Одна маленька помилка, яку ви не врахуєте, може зіпсувати смак страви, а заодно і ваш настрій.
Помилка №1. Пісне м’ясо
Воно може влаштувати вас, якщо готувати його вдома – смажити на сковороді чи в духовці. З шашликами цей номер не пройде. Тут потрібне м’ясо з прожилками жиру, в ідеалі – свинячий ошийок або принаймні окіст. Тоді воно вийде соковитим і ніжним. Інакше з шампурів ви знімете сухі шматочки, які неможливо прожувати. Якщо жирного м’яса немає, шматочки можна нанизувати на шампури, чергуючи з салом – тоді воно буде соковитішим. Інший варіант – кожен шматочок обгорнути беконом. Якщо взяти підкопчений, смак і аромат страви буде просто неймовірним.
Помилка №2. Неправильна нарізка
Шматочки не повинні бути надто великими – вони погано пропечуться. Але й надто маленькі – теж не краще: такі пересохнуть. Експерти радять нарізати свинина, телятину та баранину на шматочки розміром приблизно 5×5 сантиметрів, курку – меншими: 3х3 сантиметри.
Помилка №3. Тривале маринування
Дехто вважає, що чим довше маринувати м’ясо, тим ніжнішим і смачнішим буде шашлик. Тому можуть тримати його в маринаді кілька діб. Однак насправді у такий спосіб легко зіпсувати продукт. Якісному жирному м’ясу вистачить 3–4 годин. Максимум – ніч.
Тривалість маринування залежить не тільки від м'яса, а й від маринаду. Якщо це ківі, яке іноді використовують, подрібнивши його на кашку, досить і 2 годин. Причому одного плода вистачить на 3 кілограми м’яса! Цей фрукт містить настільки потужний фермент, що моментально його розм’якшує. Якщо перетримати, м'ясо перетвориться на жиле.
Помилка №4. Невчасне додавання солі
Як би це дивно не звучало, але краще солити м’ясо не на етапі маринування, а коли воно буде напівготове. Особливо якщо смажите нежирне м’ясо. Сіль витягує з нього вологу, тому шанси отримати жорсткий сухий шашлик зростають.
Помилка №5. Неправильне паливо
Якщо смажите шашлики на вугіллі, ніяких проблем. Якщо на дровах, які збираєте тут же, біля шашликів, слідкуйте, щоб у багаття не потрапили хвойні. В них міститься смола, яка при згоранні додасть м'ясу не димку, а неприємного гіркуватого присмаку. Найароматнішими виходять шашлики на березових дровах.
Помилка №6. Надто мало або багато шампурів
Коли на вугілля викладається багато шампурів, які щільно прилягають один до одного, відсутня потрібна циркуляція повітря, м’ясо гірше прожарюватиметься. Якщо викласти їх на великій відстані, між ними гулятиме повітря і роздмухуватиме багаття. В результаті шматки м'яса зовні підгорятимуть, а всередині залишатимуться сируватими.
Якщо уникати цих помилок, можна приготувати шашлик, який задовольнить найвибагливішого гурмана.
Вас це може зацікавити: 6 продуктів, які не варто готувати на грилі
7 помилок, через які м'ясо на грилі виходить сухим, жорстким і несмачним